news-details
Ekonomija

Drugi javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje

Zavod za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG)objavio je drugi Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za samozapošljavanje iz pretpristupnih fondova Evropske Unije. Ukupan iznos koji je na raspolaganju za ovaj Javni poziv je 1.585.000 eura, čime se može omogućiti otvaranje 200 novih radnih mjesta, odnosno preduzeća

Rok za predaju predloga projekata je 31. jul. u 15 sati, a bespovratna sredstva biće u iznosu od 3.000 do 7.500 eura.

Program grantova za samozapošljavanje je dio 18 miliona eura vrijednog Programa EU i Crne Gore za sektore zapošljavanja, obrazovanja i socijalne inkluzije. U ovom Programu EU učestvuje sa 15,3 milona eura, a Vlada 2,7 miliona eura. Od toga je 8,7 miliona Eura opredijeljeno za sektor zapošljavanja, od čega 3,5 miliona Zavodu za zapošljavanje kako bi realizovao aktivnosti samozapošljavanja.

Direktor ZZZCG Suljo Mustafić zahvalio je Delegaciji EU u Crnoj Gori i Evropskoj komisiji koji preko prvog direktnog granta pomažu buduće preduzetnike u našoj državi. On je podsjetio da je tu veliku podršku Zavodu obezbijedilo resorno Ministarstvo, kao krovna istitucija operativne strukture, i ono koordinira Programom. Ugovaračka institucija je, kako je rekao, Ministarstvo finansija odnosno Direktorat za ugovaranje i finansiranje EU pomoći.

-Upravo ovaj Program i sve pojedinačne aktivnosti u njegovim okvirima su državni projekat i rezultat dobre saradnje, posvećenosti i zajedničkog rada naše administracije i Vlade Crne Gore sa Evropskom komisijom i Delegacijom EU u Crnoj Gori . O tome svjedoči podatak da su 94 nezaposlene osobe sa evidencije Zavoda, kroz prvi Javni poziv, već dobile bespovratna sredstva iz fondova EU od tri do 7.5 hiljada eura – kazao je Mustafić. 

– Brojni od njih su, kao preduzetnici i pravna lica, već počeli realizaciju svoje biznis ideje. Ja im i ovom prilikom čestitam i želim mnogo uspjeha u radu. Konkretan cilj je podići svijest o preduzetništvu i pružiti pomoć u razvoju ekonomski efikasnih i održivih mikro i malih preduzeća. To je svojevrstan izazov kako za Zavod za zapošljavanje, tako i za nezaposlena lica koja će koristiti sredstva iz evropskih fondova. Posebno ističem i da će i ovaj poziv biti sproveden u skladu sa najvišim standardima EU u pogledu transparentnosti i jednakog tretmana kandidata koji se prijavljuju. Sredstva EU su i u prvom pozivu dodjeljena samo projektnim prijavama sa najboljim rezultatom, koje su ocjenjene na osnovu jasno definisanih kriterijuma – naglasio je Mustafić.

Direktor ZZZ je precizirao da će pravo da se prijavi, u ovom pozivu, imati svako nezaposleno lica koje je na evidenciji Zavoda, najmanje četiri mjeseca, na današnji dan.


– I u drugom pozivu naglasak će biti na mlade, žene i dugotrajno nezaposlene. Obaveza Zavoda je da korisnicima u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora uplati iznos do 80% sredstava. Sa druge strane, obaveza korisnika je da podsticajna bespovratna sredstva, od tri do 7.5 hiljada eura, namjenski utroši- istakao je direktor Zavoda i dodao da vjeruje da će drugi Javi poziv omogućiti, u još većoj mjeri nego prethodni, pokretanje novih i održivih biznisa u Crnoj Gori, a sve u cilju povećanja zaposlenosti i otvaranja novih radnih mjesta.

Više informacija zainteresovani mogu dobiti putem linka http://www.zzzcg.me/drugi-poziv-za-dodjelu-bespovratnih-sredstava-za-samozaposljavanje/#more-180548

*Fotografije: Milena Bajčeta