news-details
Ekonomija

Domaći gost biće sve značajniji

Izvor: Pobjeda

Autor:Nada Kovačević

 Otvaranje granica je tek otpočelo i veoma je teško, u ovom trenutku, na startu, prognozirati stanje. Imaćemo fokus na individualnoj turističkoj tražnji i tek u nekoj drugoj, trećoj fazi moći ćemo razmišljati o organizovanom turističkom prometu ove godine, smatra profesor na budvanskom Fakultetu za biznis i turizam iz oblasti upravljanja krizom i rizikom dr Ivo Županović.

Istakao je da će se cijene prilagođavati za određene tržišne segmente, pogotovo one sa značajnijim smještajnim kapacitetim.

Digitalni marketing

- Vidim da se turistički poslenici maksimalno pripremaju. Na državnom nivou su definisani detaljni protokoli kada su u pitanju hoteli i njima slični sadržaji za smještaj - kazao je Županović.

Kada se u zemljama regiona, koja su naša tradicionalna tržišta, epidemiološka slika ,,sredi“, smatra on, povećaće se broj turista.

- U ovom trenutku, najvažniji je digitalni marketing. Krenulo se sa određenim kampanjama na nacionalnom nivou, koje su, između ostalog, usmjerene i ka domaćem gostu, koji će po mojoj procjeni, kako vrijeme bude odmicalo biti sve značajniji i to ne samo tokom ove godine - smatra Županović.

Lokalne turističke organizacije, podsjeća on, u skladu sa strukturom emitivnih tržišta krenule su u određenu promociju.

- Kao inovativnu istakao bih ideju Turističke organizacije Herceg Novi koja je ponudila nagradni smještaj u junu, što može biti inicijalna kapisla za dalje interesovanje turističkih konzumenata. Podsjetiću na istraživanje MMGY-a da turisti donose odluku nakon 45 do 90 dana od peaka (vrhunca) pandemije u toj zemlji, što znači da u ovom periodu treba maksimalno forsirati promociju putem digitalnog marketinga - objašnjava Županović.