news-details
Ekonomija

Zakupci tezgi na tivatskom buvljaku traže pomoć od Opštine

Izvor: Radio Tivat

Pijaca Komisione robe, populani buvljak, u skladu sa ublažavanjem mjera i preporukama NKTa otvoren je 4. maja. Zadovoljni što su se vratili na radna mjesta, zakupci tezgi su kazali da nema velikog interesovanja od strane kupaca.

-Jako je loše počelo, ali svi se nadamo i očekujemo da će biti bolje-kazao je predstavnik pijačnih prodavaca i zakupaca štandova Josip Bašić.

On je naveo da su svi štandovi spremno dočekali otvaranje, a zakupci se u potpunosti pridržavaju propisanih mjera koje je donijelo NKT.

-Zakupci, odnosno oni koji su izmirili sve obaveze po osnovu poreza, ostvarili su benefite koje je Vlada namijenila za mala i srednja preduzeća i ugrožene djelatnosti-naveo je Bašić

Međutim, kako zbog koronavirusa nisu radili mjesec ipo dana, zakupci su tražili da budu oslobođeni plaćanja zakupa za taj period. Zbog toga su se obratili predsjedniku Opštine, Pošti Crne Gore koja je vlasnik prostora i Komunalnom doo koje je, kao zakupac prostora od 2015.godine, zaključio ugovor sa Poštom o zakupu 130 kvadrata za potrebe pijace Komisione robe i izdalo im u podzakup do početka 2025.godine. U Komunalnom su to uradili da bi pomogli zakupcima koji nisu pojedinačno mogli da potpišu ugovore.

Iz Komunalnog su potvrdili da su im se tim povodom obraćali zakupci štandova buvljaka i da su kontaktirali Poštu Crne Gore gdje nisu prihvatili njihov zahtjev. Predstavnici zakupaca su se nakon toga ponovo obratili predsjedniku Opštine, Siniši Kusovcu za pomoć.

-Insistiraćemo da za vrijeme za koje nismo radili zbog Covida 19 da nas oslobode plaćanja prostora pojedinačno, odnosno u ukupnom iznosi-istakao je Bašić.

Zahtjev za oslobađanje plaćanja nadoknade za mjesec ipo dana potpisalo je 13 zakupaca koji s enadaju da će im izaći u susret i pozitivno odgovoriti na njihov zahtjev

Zakup 130 kvadrata zakupci štandova Pošti Crne Gore u ukupnom iznosu mjesečno plaćaju 2.639, 34 eura, dok za mjesec i po ta cifra prelazi tri hiljade eura, naglasio je Bašić.

*Fotografija: Radio Tivat