news-details
Prova

Crnogorski državljani sa Kariba stižu u Italiju kruzerom „MSC Divina“

 Izvor: Vijesti

Autor: Siniša Luković

Megakruzer „MSC Divina“ italijansko-švajcarske kompanije MSC Cruises na putu je preko Atlantika prema Evropi, gdje dovozi oko 1.500 članova posada MSC-ovih kruzera koji su u SAD i na Karibima stavljeni u raspremu zbog pandenmije koronavirusa.

Među tih 1.500 ljudi je mahom tzv. bijelo osoblje, odnosno pripadnici ugostiteljsko-hotelskog dijela posade MSC-ovih kruzera, ali ne i pomorci nautičke i brodomašinske struke, jer najveći dio njih i dalje ostaje na raspremljenim brodovima.

Na „MSC Divini“ je, prema pouzdanim podacima sa kojima raspolažu „Vijesti“, i preko 100 pripadnika tzv. bijelog osoblja iz zemalja bivše Jugoslavije, od kojih je nekoliko desetina i iz Crne Gore.

„MSC Divina“ isplovila je 18. maja iz luke Ocean Cay Port sa istoimenog privatnog malog ostrvceta kompanije MSC na Bahamima i 31. maja uploviće prvo u špansku luku Algeciras, a par dana kasnije i u luku Čivitavekja u Italiji koja je konačno odredište ovog broda od 139.000 bruto tona. Tu će se i naši pomorci iskrcati sa broda, a crnogorska ambasada u Rimu i naše Ministarstvo vanjskih poslova intenzivno rade da im potom organizuju prevoz od Rima do Crne Gore.

Inače, kompanija MSC Cruises do sada se pokazala kao jedna od najuspješnijih među najvećim svjetskim kruzer-brodarima kada je u pitanju repatrijacija članova njihovih posada. Naime, MSC je do sada na razne načine uspio da repatrira čak oko 76 odsto svih članova posada koji su trenutno višak na njihovim brodovima, dok je taj posotak kod ostalih glavnih njihovih konkurenata – američkih kruzing korporacija „Carnival“ i „Royal Caribbean“ daleko niži i kreće se od 23 odsto u slučaju „Royala“ do 37 odsto u slučaju „Carnivala“.

Iz menadžmenta italijanske kompanije početkom maja obavijestili su svoje posade da će ih u situaciji kada stroge zadravstvene mjere i propisi SAD znatno otežavaju njihov eventualni avio-transport do kuće, do Evrope prebaciti sa nekim od svojih kruzera koji su prije koronakrize pokrivali tržište Sjeverne Amerike. Prethodnih dana pet MSC-ovih kruzera ležalo je na sidrištu u blizini njihovog ostrvceta Ocean Cay i povremeno odlazilo do Majamija radi snabdijevanja hranom, vodom i goriovom, a onda se jedan od njih – „MSC Divina“ sa ukupno 1.500 članova posade koji su višak i koji su se na nju prekrcali, uputila ka Evropi kako bi te ljude vratila kućama.