news-details
Škrinja

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru sija novim sjajem

Izvor: Dan

Vrata Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru otvorena su za posjetioce, koje će muzeolozi dočekati po uputstvima datim u uslovima smirujuće pandemije. Na ulazu Palate Grgurina je sredstvo za dezinfekciju ruku, mogu da uđu maksimalno po dvoje ljudi i to sa maskama.

Iako je Muzej otvoren, ali posjetilaca skoro da nema, što je poražavajuće, s obzirom na tradicionalno odličnu posjetu svake godine dosad u predsezoni. Direktor Andro Radulović potvrdio nam je da će Dan muzeja, ipak proslaviti u septembru.

– Već u martu, u skladu sa Uskrsom, katoličkim i pravoslavnim, kao i ranijih godina i ove godine je trebalo, da se nije desio koronavirus, da bude najveća posjeta u Muzeju, jer je posjeta najjača u predsezoni – brojni kruzeri koji su dolazili u Boku su uticali na to da je Muzej bio enormno posjećen, od kraja marta, a posebno tokom aprila i maja, kada je bilo vrijeme dolazaka maturanata, pa i predmaturantskih ekskurzija, a sada ni toga nema. Zvanično nemamo uopšte posjetilaca, mada su nam zaposlene na biletarnici rekle da je prije par dana bilo troje radoznalaca, koje smo primili gratis, s obzirom na radove koji su u toku-kaže istoričarka umjetnosti Radojka Abramović, muzejska savjetnica.

 Ipak, ogroman posao je urađen dok je muzej bio zatvoren, neki od zaposlenih su sve vrijeme u Muzeju, radilo se u kontinuitetu. Pri kraju su veliki radovi unutar muzeja, napravljeno je novo muzejsko osvjetljenje, završena je galerija, renoviran sanitarni čvor, postavljeni su novi protivpožarni aparati, novi alarmni sistem sa video nadzorom, a rade i opremu za depo (police) po svim muzeološkim standardima.

– Posjete trenutno nema, u toku su veliki radovi, koji su ušli u program zato što zbog virusa korona i ne bi bilo posjete, tako da je sada Muzej dobio enterijer i kvalitet jednog modernog evropskog muzeja-kaže Abramović, koja ovo vrijeme aktivno koristi za pisanje monografije „Crkve i vjekovi – Romaničke crkve grada Kotora“, koja bi trebalo da iz štampe izađe u novembru.

Sa koleginicama Danijelom Nikčević i Marinom Jovanović osmislila je izložbu „Hod kroz vrijeme i utiske“, o visokim funkcionerima, političarima i državnicima koji su posjetili Pomorski muzej od `60-ih godina do današnjih dana.

Kustosi koriste ovaj trenutni zastoj da naprave mnogo kvalitetniju prezentaciju, da bi ponovo obradili predmete, jer postavka se svake godine dopunjuje, mijenja, a ove godine osmislili su i virtuelnu prezentaciju:

-Ovaj period je upravo za to iskorišćen-kaže etnološkinja Jelena Karadžić.

Muzej baštini oko četiri i po hiljade eksponata, od kojih je polovina u ekspoziciji. U stalnoj postavci je bogata istorijsko-umjetnička zbirka, etnografska i pomorsko-tehnička zbirka.

 Pomorstvo XIX  i XX vijeka u junu u postavci

– Interesantna izložba fotografija, biće priređena vjerovatno onlajn početkom juna, a bila je već postavljena polovinom pedesetih godina minulog vijeka, povodom proslave 1.maja i obuhvata 75 fotografija o privrednom životu grada iz perioda obnove. Do kraja juna završićemo uređenje zbirke Pomorstva XIX  i XX vijeka, kako je u narodu zovemo „Zbirka parobrodarstva“ i „Zbirka Jugooceanije“. Predmeti iz bivše „Jugooceanije“ bili su i do sada zastupljeni u zbirci, a novitet je bista Sava Starovića, osnivača „Jugooceanije“ i slika „Kotorska luka“ Peđe Milosavljevića, duga oko pet metara, koja je od 1962. godine krasila konferencijsku salu kompanije. Zbirka maketa brodova Jugooceanije biće predstavljena na drugačiji način. Dojam u muzeju biće mnogo ljepši, jer su eksponati po prvi put dobili pravu muzejsku rasvjetu, što nam je i bio cilj, da se istaknu predmeti u ambijentu Palate Grgurina-naglašava Ilija Mlinarević, kustos Pomorsko-tehničke zbirke.

Portret Rudolfa Đunija u Etnografskom odjeljenju

– Dobili smo rad akademskog slikara Anastasa Bocarića - portret Rudolfa Đunija, admirala Bokeljske mornarice, koji je jako bitan za pomorsku povijest zato što je radio u najturbulentnijem vremenu za Bokeljsku mornaricu pred Drugi svjetski rat, i neposredno poslije toga, kada je ova bratovština bila svedena na folklorno društvo, umjesto da bude tradicionalna pomorska, humanitarna, vojna formacija. Portret je istorijski reprezentativan ali i kao umjetničko djelo klasicističke postavke. O Rudolfu Đuniju je pisano u posljednjem broju Godišnjaka Pomorskog muzeja Crne Gore i danas se njegov portret nalazi izložen u Etnografskom odjeljenju, što je novina, koju će rado vidjeti posjetioci Muzeja- rekla je Abramović.

*Fotografije: FB stranica Pomorski muzej Crne Gore