news-details
Društvo

Sjutra besplatan ulaz u sve nacionalne parkove

Povodom Evropskog dana parkova, i u nedjelju 24. maja biće besplatan ulaz u svih pet crnogorskih nacionalnih parkova.

Direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) Elvir Klica rekao je da su prethodna dva dana lijepo vrijeme i besplatan ulaz u svih pet nacionalnih parkova privukli veliki broj građana.

-Mnogi su iskoristili Dan nezavisnosti 21. maj i 22. maj Međunarodni dan biodiverziteta da budu u prirodi. Sa ublažavanjem širenja pandemije, kako kod nas, tako i u regionu, mi u Nacionalnim parkovima Crne Gore očekujemo, pored domaćih posjetilaca, uskoro i posjetu regionalnih-kazao je Klica.

Svake godine međunarodna organizacija koja okuplja parkove prirode i nacionalne EUROPARC sa sjedištem u Njemačkoj, čiji je član i NPCG,  organizuje brojne promotivne, ekološke i edukativne aktivnosti. Ove godine Evropski dan parkova obilježava se online i pod sloganima #ParkoviZaZdravlje i Zdravi Parkovi, Zdravi Ljudi.

-Edukatori NPCG putem online poruka podsjetiće javnost o vrijednostima parkova Crne Gore, i ukazati na značaj njihove zaštite i očuvanja za postojeće i buduće generacije. Podsjećamo da su svi posjetioci nacionalnih parkova u obavezi da se pridržavaju svih privremenih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja -poručuju iz NPCG.

Evropski dan parkova proglasila je Federacija nacionalnih parkova Evrope EUROPARC s ciljem skretanja pažnje javnosti na značaj zelenih područja. Taj datum je odabran kao sjećanje na proglašenje prvih evropskih nacionalnih parkova, odnosno devet nacionalnih parkova u Švedskoj, 24. maja 1909. godine.