news-details
Prova

Makedonska agencija „Kouzon“ uz pomoć crnogorske diplomatije organizuje povratak pomoraca

Izvor: Pobjeda

Direktnim čarter letom iz Barbadosa u Podgoricu, u periodu između 25. i 28. maja, trebalo bi sa kruzera da dođe 148 Crnogoraca - rekao je za Pobjedu Zoran Kočoski iz makedonske agencije „Kouzon“, koja je partner Rojal karibian internešnal za većinu država Istočne Evrope.

U ime ove kompanije, objašnjava Kočoski, rade na povratku mornara.

- Radimo na projektu da se organizuje direktan čarter do Podgorice iz Barbadosa. U završnoj je fazi da to realizujemo između 25 i 28. maja kada bi trebalo da dovedemo i Crnogorce i sve Balkance iz tog dijela. Tu su ljudi iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Srbije. Njih je ukupno 647, a na Karipskom arhipelagu imamo 128 Crnogoraca koji su na brodovima i oko 20-ak ih je na brodovima u regionu u Kaliforniji – precizirao je on.

Dodaje da su imali ,,mali zastoj zbog Američkog centra za zaštitu od zaraznih bolesti, te da brodovi nijesu mogli da pristanu na američke portove i koriste komercijalne letove, niti čartere“. Kompanija koju predstavlja okuplja 36 kruzera.

Kočoski kaže da očekuje da let iz Barbadosa do Podgorice bude realizovan, navodeći da sve zavisi koji će avion biti u pitanju.

- Veliki avioni koji imaju po 340 - 370 putnika ne mogu da slete na podgorički aerodrom. Moramo da dovedemo avion koji ima maksimum do 260 - 280 putnika – precizirao je on.

Istakao je i da je crnogorska diplomatija najaktivnija na Balkanu.

- To mogu da kažem odgovorno – navodi naš sagovornik.

Na pitanje koliko još naših državljana ostaje zaglavljeno na kruzerima zbog mjera koje su uslijedile nakon širenja korona virusa, ističe da poslije ove velike repatrijacije neće biti nikog, sem onih koji moraju da ostanu na brodovima.

- Brod ne može da ostane prazan, tu su električari i svi mornari koji su ,,u mašini“. Imamo i onih koji žele da ostanu zato što se osjećaju bezbjedno i imaju sve – rekao je on.

Podsjeća da sve države imaju problem da dovedu svoje mornare, jer su aerodromi zatvoreni. Kočoski podsjeća da su ranijih nedjelja dolazili Crnogorci preko Hrvatske. Sletjeli bi u Zagreb i onda individalnim transportom do crnogorske granice.

- Drugi aerodrom u regionu koji je otvoren je sofijski, ali tamo imamo poteškoća, jer treba da se traži dozvola za slijetanje bugarskih vlasti i tranzit srpskih vlasti da bi došli na crnogorsku granicu. Da ne bismo komplikovali stvari zbog ranijeg postojanja policijskog časa, najvažnije je bilo da prolongiramo za par dana, ili nedjelju-dvije, da ih ne bismo izlagali riziku, jer Srbija mora da se napusti za šest sati, Bugarska za tri sata – objašnjava on.

Dodaje da sve troškove putovanja plaća kompanija. Ako putnici treba da budu u tranzitu, kao u Londonu, plaća im se noćenje i tri obroka na dan.

U pojedinim medijima objavljene su žalbe nekih putnika na uslove na kruzerima, gdje plove dva mjeseca po morima i okeanima bez mogućnosti iskrcavanja, a Kočoski kaže ako postoji bezbjedno mjesto na svijetu gdje je sve garantovano - to su kruzeri.

- Svi su smješteni u ugostiteteljskim kabinama, sobama, imaju sve uslove hranu, pića koliko žele. To je sve besplatno. Uslovi su perfektni. Oni koji pišu da ne valja to rade da bi naštetili nekome ili iz nekih drugih razloga. Na ovom svijetu se ne može dogoditi da neko bude gladan na brodu – kategoričan je on.

 Zoran Kočoski je istakao da Crnogorce koji se nalaze na kruzerima dovode u domovinu različitim putevima, navodeći da danas dolazi mala grupa iz Grčke.

- Kreću prema Podgorici. Njih je petoro – rekao je on.

-Na brodu „Karnival briz“ koji je prije nekoliko dana napuštio luku Sautempton i plovi ka Dubrovniku nalazi se 49 crnogorskih pomoraca- rekao je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za konzularne poslove i dijasporu Ministarstva vanjskih poslova Branislav Karadžić, dok brodom „Karnival madžik“ plovi jedan, čiji ugovor još teče.

Objasnio je da kada brod „Briz“ za nekoliko dana uplovi u dubrovačku luku, diplomatska mreža iskoordiniraće prevoz pomoraca drumskim putem u Crnu Goru.

- Kompanija „Karnival kruz lajn“ je sve evropske pomorce poslala brodovima „Karnival madžik“ i „Karnival briz“ u evropske luke, odakle će im prevoz biti organizovan vazdušnim i drumskim putem – istakao je Karadžić.