news-details
Prova

Oko 250 crnogorskih pomoraca želi da se iz SAD vrati u domovinu

Izvor: CdM

 -Prema procjenama, u vodama SAD  je oko 450 crnogorskih državljana, od kojih je 200-250 iskazalo interesovanje za povratak u Crnu Goru. Ostali rade po ugovorima ili spadaju u kategoriju “essential staff” i ne mogu da napuste brodove u datim okolnostima-saopšteno je CdM-u iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP).

 Iz MSP navode sljedeće:

–    do sada se 20 naših državljana vratilo u Crnu Goru iz SAD

–  oko 115 naših državljana već je na putu ka Crnoj Gori. Oni se vraćaju brodovima kompanija za koje rade preko Atlantika ili koristeći trenutno prohodne avio rute Madrid – Sofija – Crna Gora (tranzit kolima preko Srbije) ili London – Frankfurt – Zagreb – Dubrovnik (taxi prevoz do granice sa Crnom Gorom) i to:

·        Carnival Cruise Line – oko 50 pomoraca

·        Norwegian Cruise Line – oko 40 pomoraca

·        MSC – oko 25 pomoraca

·        na kruzerima kompanije Royal Carribean imamo oko 100 naših državljana koji čekaju da se steknu uslovi za povratak.

Prvi ukrcaji naših pomoraca su počeli 24 aprila 2020.  odobrenim koridorom preko graničnog prelaza (GP)   Debeli Brijeg, Dubrovnika, Neuma, Ploča na Autocestu A1 do zagrebačkog aerodroma „Franjo Tuđman“ i dalje preko evropskih aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Berlinu, Briselu, Rimu itd.

-Na današnji dan, za 26 dana od uspostavljanja koridora, MSP u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i resornim Ambasadama u zemljama EU, SAD  i Velike Britanije obezbijedilo tranzit odobrenim koridorima za ukrcaj 97 i iskrcaj 131 crnogorskih pomoraca u zemljama EU, Azije i Amerike. Pomorcima koji su se u predhodnom periodu iskrcali sa brodova odobren je ulazak u Crnu Goru odmah nakon njihovog dolaska na GP Debeli brijeg, a transport od GP Debeli brijeg do smještaja u karantinu i prevoz iz karantina do kuće obezbijedio je Operativni štab za prihvat crnogorskih državljana-poručuju iz MSP.

Kada je u pitanju testiranje na COVID 19, bitno je napomenuti da je svakom pomorcu kojem je ovaj test bio uslov za odlazak na brod, isti urađen i pomorac je bez problema ukrcan na brod.

Takođe za pomorce i njihove agente korisna informacija je da test na COVID 19 nije uslov za tranzit pomorca do luke ukrcaja, te da jedini zahtjev za testiranje može doći od kompanije na kojoj pomorac plovi. Takvih zahtjeva je za sada bilo izuzetno malo a ako se i javi takav zahtjev MSP će u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravljem problem rješavati u vrlo kratkom roku.