news-details
Prova

Pomorci sa “Budve“ nezadovoljni uslovima u karantinu Vučje

Kapetan Radomir Mršulja (69), doskorašnji zapovjednik broda „Budva“ AD Barska plovidba, izjavio je za Feral.bar da uslovi u karantinu na Vučju kod Nikšića u kojem od devetog maja boravi zamijenjena brodska posada „ nisu dostojni čovjeka“.

U karantinu na Vučju koji obezbjeđuje Vojska Crne Gore, nalaze se 22 pomorca koji su u Lisabonu devetog maja iskrcani sa „Budve“ i specijalnim letom „Montenegro Airlines“ istog dana prebačeni u večernjim satima na podgorički aerodrom. Posada je sa aerodroma direktno odvežena u u objekat ski-centra “Vučje” u karantin.  

-Kao zapovjednik i stariji čovjek dobio sam prostoriju 2, 5x2metra bez balkona, u kojoj su dva kreveta, ormar i mala komoda. Ne može se pristupiti prozoru, a dobio sam masnice na nogama od provlačenja između kreveta i zida da bih došao do kupatila. I to je još najkomfornija soba ovdje, u ovakvim prostorijama su većinom i po tri člana posade. Nema stola ni stolice, pa jedemo „sa koljena“. Zaključani smo 24 časa i ne dozvoljavaju da izađemo, bez obzira što smo došli sa istog broda gdje smo šest mjeseci bili svi zajedno-kazao je kapetan Mršulja.

 On nastavlja da nema ni usisivača da se u sobama pokupi prašina.

-Čitao sam u novinama da se žale na smještaj u Institutu Igalo, a kako sam tamo obilazio ranije rodbinu, znam da su to normalne sobe sa dva kreveta, kupatilom, balkonom i stolom sa stoicama. Ovo se ne može uporediti sa time, Igalo je za naše uslove luks kategorija. Kolega koji je iskrcan sa „21. maja“ (brod Crnogorske plovidbe, op. a.) rekao mi je da su i oni trebali doći ovdje, ali, otišli su u Ulcinj u „Karismu“, tamo su mogli i da razgovaraju, a mi ovdje treba da se penjemo na prozore da bismo mogli da popričamo. Jesu televizori u sobama, ali je prostor toliko skučen, da sam prvi put u životu, nakon razgovora sa psihijatrom, dobio tablete dijazepama-nastavlja iskusni zapovjednik koji je plovio još na brodovima „Prekookeanske plovidbe“, potom i na „strancima“.

Mršulja ističe da posadi još nisu uzeli briseve , već im je „doktorka iz Nikšića koja je jutros došla“ saopštila da će to biti urađeno ove nedjelje ujutro, nakon čega će moći poći kući.

-Dakle, uzimaju nam briseve 15. dan, a karantin traje 14 dana, i još nas bez rezultata puštaju kući sa obavezom da iz kuća ne izlazimo dok ne stignu rezultati.Tek kada test bude negativan, možemo napolje. Na drugoj strani, u Hrvatskoj su za pomorce koji dolaze već ukinuli karantin, uz obavezno testiranje. –zaključio je Mršulja.

 Brod „Budva“ dospio je u žižu interesovanja medija i javnosti nakon što su prvog maja u luci Hamburg njemački policajci i carinici upali na brod, zaplijenili pola tone kokaina švercovanog iz Južne Amerike i uhapsili člana posade, brodskog konobara Mladena Radulovića (42) iz Bara. Brod je nakon ukrcaja žitarica za Nigeriju bez problema isplovio iz Hamburga dva dana kasnije.