news-details
Škrinja

Meštri sakupili 10.000 eura za Jelenu

Izvor: Vijesti

Autor: Damira Kalač

 Više od 10.000 eura sakupljeno je za liječenje Tivćanke Jelene Prekajski u akciji koja je počela kao takmičenje za izbor najvještijih u radu sa konopom.

Takmičenje “Mešter o’ konopa” završeno je nakon pet sedmica i upotrijebljenih oko 10 hiljada metara konopa, a organizatori i učesnici zadovoljni su iz više razloga - skrenuli su misli sa epidemije novog koronavirusa, a većina savladala novu vještinu - rad sa konopom.

Posebno su, kažu, ponosni na činjenicu da su, prodajom izrađenih radova, uspjeli da sakupe i novac za liječenje sugrađanke.

“Budi meštar o’ konopa” akcija je tivatske kompanije UNA Montenegro i prijatelja. Tokom pet sedmica od konopa izrađen je veliki broj predmeta. Na kraju, odlukom petočlanog žirija, prvo mjesto i titulu Meštar o’ konopa 2020. osvojio je Boris Radović iz Kotora za rad “Jedrenjak”. Drugu nagradu zaslužili su Sanja i Vasilije Vuković za zidni sat, dok se na trećem mjestu našla Dijana Pavićević sa mandalom od konopa.

Ivan Lučić iz kompanije UNA kaže da su na ideju došli u vrijeme kad je počelo i sprovođenje mjera izolacije zbog epidemije novog koronavirusa.

-Kad nije više bilo mogućnosti da radimo, da se bavimo poslom kojim smo se bavili, odlučili smo da ponudimo sugrađanima i Bokeljima ono čega najviše imamo u firmi - konop, koji proizvodimo već 25 godina u Titvu-rekao je Lučić.

Prije zvaničnog početka takmičenja, u prvoj sedmici, predstavljeno je dvadesetak ambasadorskih radova, kojim je na neki način promovisana ideja. Nakon toga, uslijedila su tri ciklusa takmičenja i finale, koje je održano prošle nedjelje.

Akcijom je koordinirala novinarka Radija Tivat Antonela Stjepčević.

-Konop je, uz kamen i drvo, materijal koji je sagradio Boku kakvu danas poznajemo-kaže ona i dodaje da je akcija izuzetna, jer je povezala građane u danima dok je, zbog poštovanja mjera protiv širenja novog koronavirusa, preporučivana distanca - socijalna i fizička.

-Imali smo iluziju da se život tokom ovih pet sedmica odvija normalno, samo smo mi imali malo više posla, pa nismo imali vremena da se viđamo s ljudima ne zato što je bilo zabranjeno, nego zato što nismo imali vremena-priča ona.

 Većina učesnika u akciji “Meštar o’ konopa”, na početku nije imala nikakvog iskustva u radu sa konopom. Nakon pet sedmica, kako navode, može se reći da “Tivat ima ozbiljan pool meštara”.

-Pa se iz ove lijepe priče možda izrodi i neka preduzetnička inicijativa-poručuju.

Akcija nije od početka imala i humanitarni karakter, već su inicijatori na ideju da radove ponude na aukciji došli nakon što su uvidjeli da su izrađeni radovi kvalitetni.

-Veliki broj Tivćana u kratkom roku se zainteresovao za otkup radova. Kada se ispostavilo da našoj sugrađanski Jeleni treba pomoć, ‘Meštar’ je pokrenuo viber grupu ‘Jelena#BudiOptimist’. Kroz ovu grupu, u devet poziva, licitirano je 99 radova meštara i oko 20 umjetnina - poklona prijatelja za aukciju. Ukupan prihod ostvaren njihovom prodajom, 10.113 eura, direktno je upućen za podršku u liječenju Jelene Prekajski-kazali su organizatori.