news-details
Prova

MVP: Svakodnevno insistiramo da se razmotri slanje pomoraca čarter letovima do Crne Gore


-Kompanija "Royal Caribbean" je, na interesovanje Ambasade Crne Gore u Vašingtonu saopštila da je do odgađanja putovanja za Evropu došlo zbog tropske oluje i da je iz tog razloga brod "Majesty of the Seas" vraćen u luku nakon isplovljavanja-saopštilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore u vezi sa situacijom sa crnogorskim pomorcima.

Crnogorska posada kompanije "Royal Caribbean" već nekoliko mjeseci je “zarobljena” na kruzerima zbog pandemije koronavirusa, a njihov obećani povratak u domovinu stalno se odlaže.

-Ministarstvo vanjskih poslova očekuje da će kompanija prevazići logističke prepreke za iskrcavanje, ali i da će na naše svakodnevno insistiranje, pored planiranog iskrcavanja brodom, ponovo razmotriti mogućnost da pomorce pošalje čarter letovima do Crne Gore, iz neke od obližnjih karipskih država, budući da u tom slučaju ne podliježe strogim američkim propisima za čarter letove. Trenutno kompanija razmatra iskrcavanje čarter letom sa Barbadosa. U tom smislu, očekujemo konačan odgovor koji će kompanija saopštiti i pomorcima- navodi se u saopštenju MVP Crne Gore.

U saopštenju se dodaje da je MVP Crne Gore više puta pojasnilo medijima i razloge kašnjenja iskrcavanja pomoraca sa brodova "Royal Caribbean".

 -Naime, najprije je kompanija "Royal Caribbean" namjeravala da evakuaciju pomoraca otpočne čarter letovima iz Majamija, a crnogorska Vlada je dogovorila da jedan čarter stigne direktno u Crnu Goru odakle bi pomorci išli dalje do granica sa njihovim državama u duhu regionalne saradnje. Do organizacije čarter leta ovog i još 20-ak planiranih za Evropu, nije došlo iz razloga što kompanija nije prihvatila da se uskladi sa uslovima koje je nametnuo američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti, a to je da glavni izvršni direktor kompanije stavi svojeručni potpis da prihvata odgovornost ukoliko neki korak u organizaciji čarter letova ne bude obavljen kako je planirano. Iz tog razloga su se, nažalost, pomorci na brodovima ove kompanije našli u nezavidnoj poziciji u odnosu na sve ostale, jer je kompanija tek nakon odustajanja od najvećeg dijela čarter letova počela da planira transport brodovima do Evrope-poručili su iz MVP Crne Gore.

Iz tog Vladinog resora, apeluju na uzdržavanje od toga da se pitanje iskrcavanja crnogorskih pomoraca sa brodova kompanije "Royal Caribbean" koristi za kreiranje pogrešne slike o odnosu Crne Gore prema svojim državljanima.

-Riječ je o vrlo kompleksnom pitanju koje ima višestruke dimenzije, a prevashodno vezane za američke zdravstvene i bezbjednosne propise prema privatnim multinacionalnim kompanijama na američkom tlu sa kojima pomorci imaju ugovore. Crna Gora čini sve što je u njenoj moći da vrati pomorce kući i iskoordinira njihov povratak, a crnogorska diplomatija u dnevnoj je komunikaciji sa kompanijom i svim relevantnim američkim instancama, ukazujući na sve probleme o kojima informišu crnogorski pomorci i iznova svakog dana tražeći njihov dostojanstven tretman. Nedavno se Crna Gora kao jedina država regiona pridružila pismu koje je Evropska unija uputila američkim instancama tražeći da olakšaju uslove za iskrcavanje evropskih pomoraca. Na putu ka Evropi trenutno plovi više od 100 pomoraca, a diplomati koordiniraju sa kompanijama putanje njihovih letova ka Crnoj Gori nakon iskrcavanja u evropske luke-kazali su iz MVP Crne Gore.

Oni mole crnogorske pomorce za dodatno strpljenje i uvjeravaju ih da će nastaviti da intenzivno insistiraju na što skorijem pronalaženju rješenja kako bi što prije mogli da otpočnu putovanje ka Crnoj Gori.

-Podsjećamo da je bezbjedan povratak crnogorskih pomoraca jedan od najvažnijih Vladinih prioriteta u pogledu repatrijacije-zaključuje se u saopštenju MVP Crne Gore.

 *Fotografije: Crew Center