news-details
Ekonomija

TO Budva: Turistima iz Srbije omogućiti dolazak sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom

Iz Turističke organizacije Budva su saopštili da su turisti iz Rusije tokom 2019. godine bili najbrojniji po broju dolazaka i broju noćenja u Budvi.

-U potpunosti podržavamo odluku Nacionalnog koordinacionog tijela da se gostima sa ovog značajnog emitivnog tržišta dozvoli ulazak u našu državu bez ikakvog ograničenja-navodi se u saopštenju TO Budva.

Kako naglašavaju, prošle godine su gosti iz Rusije u ukupnom broju ostvarenih dolazaka učestvovali sa 24 odsto, dok je njihovo učešće u ukupnom broju ostvarenih noćenja čak 34 odsto.

-Očekujemo da se u što kraćem vremenskom roku, s obzirom na to da turistička privreda već trpi ogromne finansijske gubitke, o čemu nas svakodnevno obavještavaju, otvore granice i za dolazak individualnih gostiju iz Ukrajine, koja ima manji broj zaraženih u odnosu na Rusiju.

Od posebnog značaja je liberalizacija preventivnih mjera za dolazak gostiju iz Srbije, a smatramo da bi najadekvatnije bilo primjeniti principe koje smo uspostavili sa Bosnom i Hercegovinom.

S obzirom na zvanične informacije iz Srbije da su do 20. avgusta popunjeni svi termini za PCR testiranje na sopstveni zahtjev, te da se dnevno u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu, npr. može testirati svega 30 osoba, predlažemo Institutu za javno zdravlje Crne Gore da turistima iz Srbije, pored negativnog PCR testa omogući i ulazak u Crnu Goru sa ELISA serološkim testom ili ECLIA testom-navodi se u saopštenju.

Turistička sezona 2020, smatraju u TO Budva, ni u jednom segmentu se ne može porediti sa prethodnim godinama.

-Sada, početkom avgusta, uz sve poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija o prevenciji i suzbijanju epidemije koronavirusa, moramo ozbiljno razmišljati o budućim potezima koji će na najbrži i najadekvatniji način bar u jednom dijelu pomoći turističkoj privredi i građanstvu koje se umnogome oslanja na dobru turističku godinu-zaključuje se u saopštenju.

*Fotografija: TO Budva