news-details
Kultura

Simunović: Novi roman Karađuzovića je ljekovita knjiga

U Dvorcu kralja Nikole u Baru sinoć je promovisan roman “Metak od trešnjine koštice” književnika iz Bara Senada Karađuzovića.

Publicista i književni kritičar Vlatko Simunović parafrazirao je naslov knjige riječima da takav metak “ može ubiti čovjeka, i prema svakome od nas leti”. 

-Ovo je knjiga-istorija bolesti Senada Karađuzovića, ljekovita knjiga koja nas uči da svaki čovjek koji oboli jeste žrtva sinhroniciteta, da je bolest uzročno-posljedična kolateralna šteta tog poremećaja. Čitajući ovu knjigu, od Senada sam naučio da je mržnja ono jedino što je neprirodno i nezemaljsko, i izvor svakog zla-ocijenio je Simunović.

On je dodao da se Karađuzović u svom novom djelu osvrće i na fenomen samoubistva, i na fenomen hećira, “zvanične medicine, nadriljekara i hodža, jer je prošao kroz sva ta iskustva”.

Prema riječima SImunovića, zbog svega toga, uključujući i izuzetnu iskrenost prema čitaocima, ovo je do sada najbolja Karađuzovićeva knjiga.

-Na samom kraju, on čitaocu poručuje da sve ovo što prije zaboravi. Nemojte ga poslušati, ako ste ljudi otvorenog uma. Ovo djelo teško možete zaboraviti, priču da čovjeka razbolijevs mržnja, koja ga dovodi do fizioloških bolesti. Senad nije ubica vašeg vremena, kako se kaže za neke pisce, on , koliko god to paradoksalno zvuči u ovakvom djelu, ukazuje da ljubav na koncu liječi čovjeka-zaključio je Simunović.

Ispred izdavača, Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore, Sabrija Vulić kazao je pored ostalog da je Karađuzovic sjajan pisac, te da se ova knjiga čita u jednom dahu.

-Ovo je životna priča koju je Senad prebacio na papir “bez ručne”, šaljuci duboku poruku iz svakog njenog retka-naveo je Vulić.

 Na promociji je emitovan i audio zapis koji je specijalno za ovu prliku iz švajcarskog Sen Galena poslala lektorka knjige, profesorica bosdansko-hrvatsko-srpskog jezika Šefika Koljić.

-Lektorišući knjigu, bila sam veoma iznenađena ljepotom jezičkog izražaja ovog, meni do tada potpuno nepoznatog pisca. Knjiga je izuzetno zanimljiva lična ispovijed i toliko je vjerodostojna da sam u par navrata posumnjala da li je pisac toliko iskren. Fascinira njegova hrabrost u opisu, bez uljepšavanja, a čovjek je biće sklno skrivanju svega što po njega nije afirmativno. Rečenice su mu britke, pitke i prijemčive. Tema je bolest i teška situacija u kojoj se našao, ali, ovo je ljubavna priča prije svega. Nije to Petrarkin pristup ljubavi, ovo je moderno djelo proze XXI stoljeća, trajaće kroz vrijeme, i ostaviće traga na mlade autore-rekla je pored ostalog Koljić.

Autor se zahvalio publici i dodao da je korice knjige radio Srećko Pavlović. Odlomke iz knjige čitao je Amir Arabelović.

Promocija je održana uz strogo poštovanje mjera NKT, tako da je u sali Dvorca bilo samo dvadeset posjetilaca, a veći broj zainteresovanih ostao je ispred vrata sale.

Senad M. Karađuzović je crnogorski književnik i novinar. Rođen je 1968. godine u Baru, gdje i danas živi i radi. Član je brojnih udruženja i redakcija: Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja književnika Art klub u Ulcinju; redakcije književnih novina: Mostovi (Pljevlja), Lemba (Ulcinj), Kod (Podgorica), Osvit – glas Muslimana Crne Gore (Podgorica). Saradnik je strane za kulturu nedeljnika Koha Yavore (Podgorica). Osnivač je i glavni urednik novina za kulturu Ars poetica-press (Bar).

Na književnu scenu stupio je 1986, kada počinje da objavljuje pjesme, pripovijetke i eseje u brojnim književnim listovima i časopisima zemalja u okruženju. Prevođen je na albanski, bugarski, makedonski, engleski, turski i romski jezik, a radovi su mu publikovani u mnogim zbornicima i antologijama, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.