news-details
Sport

Jadran očekuje pomoć za izuzetno važan nastup u Ligi šampiona

Izvor: Pobjeda

Nagomilane probleme zbog finansija i dilemu oko nastupa u Ligi šampiona Jadran Carine podijelio je sa relevantnim sportskim institucijama.

Uprava našeg trofejnog vaterpolo kluba upravo je iz ovih razloga dugo vagala, a i LEN dugo čekala na odluku, koja je od prije tri dana konačna. Vaterpolo crnogorski brend od novembra igraće Ligu šampiona, za koju je potrebno izdvojiti blizu 100.000 eura, a klub ih trenutno nema.

Razumijevanje

-Siguran sam da su dani teški za državu i za sve njene institucije. Pandemija se reflektovala na sve segmente društva. Budžeti su u deficitu, imamo razumijevanja, ali sa druge strane, potrebe Jadrana nijesu prevelike.

Kompletan trošak jedne godine takmičenja u Ligi šampiona je nekih 100 hiljada eura. Nadamo se da ćemo, ukoliko bude razmijevanja sa svih adresa i lokalne uprave u Herceg Novom, zatvoriti i to. Vjerujem da ćemo i sa više strana dobiti podršku. Naše dileme i probleme podijeli smo sa Vaterpolo plivačkim savezom, Ministarstvom sporta i Crnogorskim olimpijskim komitetom. Uputili smo ih u situaciju u klubu i probleme vezane za Ligu šampiona.

Na neki način uputili smo ih i na to da je ovo takmičenje važno za klub i za reprezentaciju. Ubijeđen sam, shodno svojim mogućnostima, da ćemo imati razumijevanja i da ćemo dobiti podršku-rekao je direktor kluba Miloš Mračević.

Evidentno je koronavirus ostavila velike posljedice na sport i cjelokupno društvo. Konkretno i na Jadran koji je u martu završio sa obavezama u Ligi šampiona. Nakon toga i kada je bilo jasno da od nastavka grupne faze elitnog takmičenja nema ništa, mnogi važni igrači napustili su klub. Vizija je polako počela da se urušava.

-Završili smo dvije trećine sezone, ali ne i najznačajniji dio sami kraj i tu smo ostali hendikepirani. U trenutku prekida bili smo na četvrtom mjestu u grupi i pretendenti za odlazak na F8.

Naša vizija i tada i prije i sada je razvoj mlade ekipe i to je od starta jasno. Iz tog razloga smo prihvatili ,,vajld-kard” na tri godine iako na početku prošle sezone nije bila bajna situacija. Već godinama, da se tako izrazim, natežemo budžet i svoje mogućnosti, a sve iz razloga afirmisanja mladih igrača.

Zato smo željeli da zadržimo ,,vajld kard”, međutim, objektivne okolnosti i realnost nas je u datom trenutku upućivala na nešto drugo. Jednostavno, mnoge stvari su se urušile, nijesmo mogli da prihvatimo obaveze koje smo već dogovorili. U turističkom gradu smo, odakle nam svi sponzori dolaze, a zbog situacije bili smo zakinuti za mnoga sredstva.

 I to je ta realnost sa kojom smo se susreli, zbog koje smo dugo vagali, razgovarali sa LEN-om i na kraju donijeli odluku koja je sportski ispravna, ali nosi veliki rizik s obzirom na to da u ovom trenutku nemamo za to budžet. Ulazimo, zaista, u veliki rizik, ali smo svjesni da drugoga puta nema, jer imamo mladu ekipu i dobre igrače kojima je potrebno dobro takmičenje-,

Neizvjesnost

Jadran je izabrao put neizvjesnosti, ali to je jedini način da se afirmišu igrači, jer, vjerovatno od Regionalne lige, u formatu u kakvom je do sada bila, nema ništa.

-Susrećemo se sa još jednim problemom oko neizvjesnosti Regionalne lige. Vidimo da će se u Srbiji formirati liga od 10 klubova, a Hrvatska ima dovoljan broj klubova da formira Prvu i Drugu ligu. Mi ostajemo sa četiri kluba i sa problemom. Upravo će nam i zbog toga Liga šampiona značiti puno, jer ćemo održati kontinuitet kvalitetnog takmičenja. Treba, naravno, sačekati i vidjeti kako će se stvari odvijati vezano za koronavirus-.

LEN je imao razumijevanja zbog situacije u kojoj je Jadran. Najveća vaterpolo i plivačka institucija u Evropi je čak insistirala na nastupu novljanske ekipe u eliti.

-U teškim trenucima vidjeli smo koliko nas LEN cijeni. Gledali su blagonaklono na nas i odlaganjem dva puta roka za prijavu na neki način dali nadu i podstrek. Dobili smo informaciju da mnogi kvalitetni timovi, poput zagrebačke Mladost i mađarskog Solnoka, žele to mjesto.

Ali LEN je želio Jadran zbog kvaliteta crnogorskog vaterpola. Možemo da budemo i u teškim trenucima ponosni na činjenicu na koji način LEN gleda na crnogorski vaterpolo-.

Jadran ni blizu neće imati prošlogodišnji kvalitet, ali za Mračevića to nije problem.

-Nećemo dovoditi pojačanja, ali vidimo pojačanja u smislu da su naši igrači, nakon prethodne sezone i Evropskog prvenstva, bolji i kvalitetniji. I to je naš adut kada su pojačanja u pitanju. Ova sezona biće i za njih izazovna. Vjerujem da ćemo biti spremni da odgovorimo obavezama-.

Da li je postojala šansa da se možda zadrže reprezentativci Vladan Spajić ili Vlado Popadić?

-Napustilo nas je pet igrača u odnosu na prethodnu takmičarsku sezonu. Željeli smo da zadržimo Spajića, Popadića i Čagalja, sa kojim smo imali potpisan ugovor. Međutim, date okolnosti su nas navele da moramo brzo da reagujemo i da na vrijeme povučemo poteze i radi kluba i radi korektnosti prema igračima i da se svedemo na koncept koji je realan.

Sigurno smo na gubitku. I crnogorski vaterpolo je na gubitku kada igrači sve više odlaze u inostranstvo. Ali realnost je takva. Mi koji vodimo klub moramo i prema tim okolnostima da se odnosimo racionalno i odgovorno. I upravo je to bila prva reakcija da saniramo štetu koja je nastala i da probamo da zadržimo kostur ekipe koji će u narednoj sezoni da funkcioniše, koliko toliko, na zadovoljavajući način.

Zato će iduća sezona biti izazovna i važna za crnogorski vaterpolo. Prije svega jer nas očekuju kvalifikacije i iskreno se nadam plasman na Olimpijske igre. Siguran sam da će Jadran dati puni doprinos. Mnogi igrači koji nastupaju za reprezentaciju, formu će brustiti kroz jaka klupska takmičenja za ono što A tim čeka u februaru-.

Mračević smatra da će reprezentativci Jadrana dati pun doprinos.

-Važno je da igrači, koji su reprezentativci ili potencijalni reprezentativci, imaju kvalitetne utakmice. A mi ćemo u ligaškom dijelu Lige šampiona imati deset kvalitetnih utakmica-.