news-details
Kultura

EU podržala #synergy festival KotorArt Don Brankovi dani muzike

Projekat #synergy KotorArt Don Brankovih dana muzike podržan je sa 410.930 eura na pozivu Kreativne Evrope za podršku projekata saradnje na Zapadnom Balkanu.

Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave festivalima i umjetničkom muzikom, zatim podsticanje komponovanja novih djela klasične muzike inspirisanih lokalnom baštinom više zemalja regiona, počev od Kotora i Crne Gore, kao i uvezivanje i saradnja mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu.

KotorArt je ovim projektom uspio da okupi neke od najvećih festivala umjetničke muzike u regionu, kao što su Dubrovačke ljetnje igre, Ljubljana Festival, Centar beogradskih festivala (BELEF i BEMUS), organizacija Vox Baroque iz Albanije i Udruženja Frederik Šopen sa Kosova.

-Konkurencija na Pozivu je bila veoma jaka, od preko 300 prijavljenih projekata širom Evrope, podržano je svega 13, a #synergy je pri tome jedini projekat koji se bavi klasičnom muzikom, ali i jedini odabrani projekat na kome je organizacija iz Crne Gore nosilac projekta. Na sve to, ovo je prvi put u okviru programa Kreativna Evropa, da je nosilac podržanog projekta organizacija iz Crne Gore-saopštili su organizatori Festivala.

-Veliko nam je zadovoljstvo što je EU prepoznala značaj naše ideje. Imajući u vidu trenutne nesvakidašnje okolnosti sa kojima se svi susrećemo, a koje nas usmjeravaju na socijalnu distancu, smatramo izuzetno važnim što je EU prepoznala naše stremljenje da učvrstimo saradnju na međunarodnom nivou, istovremeno predstavljajući lokalnu baštinu i umjetnike i tako doprinesemo razvoju scene umetničke muzike u ovom dijelu Evrope-izjavila je menadžerka produkcije Festivala Sara Mandić  koja vodi ovaj projekat.

Tokom tri godine trajanja, projekat će okupiti 12 kompozitora, preko 50 mladih muzičara i menadžera u kulturi, organizovaće se šest seminara za profesionalce u kulturi, 12 rezidencija za kompozitore na kojima će nastati 12 novih djela inspirisanih kulturnom baštinom regiona, ali i same Evrope. Kao veliko finale projekta, planirana je festivalska turneja koja će kompozitore, nove kompozicije i mlade muzičare predstaviti tokom ljetnjih festivala širom Zapadnog Balkana.