news-details
Kultura

Miličićev “Reimagine” u Kotoru

Izložba radova Aleksandra Miličića, grafičkog dizajnera iz Podgorice, otvorena je u Galeriji solidarnosti. Pod nazivom “Reimagine” autor se likovnoj publici u Kotoru predstavio sa 21 radom, nastalim ove godine u šest ciklusa.

-Globalna pandemija i okolnosti u kojima smo se našli nijesu bili uzrok nastanka ovogodišnjih radova, ali, posljedično su uticali na stvaranje u svijetu nesigurnosti koji je, paradoksalno, jedini siguran izbor-objašnjava Miličić u katalogu koji prati izložbu.

Mr Slađana Mijanović, direktorica Opštinske javne ustanove “Muzeji” Kotor, istakla je kako je raduje otvaranje izložbe, uprkos velikoj i zajedničkoj svjetskoj brizi, kad imamo obavezu da čuvamo i sebe druge.

-Drago mi je što imamo mogućnost da vrata otvorimo domaćim umjetnicima i umjetnicama, onima koji ne prestaju da rade i čekaju svoju priliku. Na programu večeras je grafički dizajn, neizbježan, moderan i moćan likovni izraz koji u savremenom trenutku dobija na sve većem značaju. Obaveza naše ustanove je da taj značaj i prepozna, kao i ljude koji u likovnosti žive mijenjajući i sebe i svijet oko nas-kazala je Mijanović.

Grafička dizajnerica Radmila Beća Radulović, otvarajući izložbu, naglasila je Miličićevu širinu i opseg umjetničkih polja na kojima iskazuje svoju kreativnost, od direktora marketinške agencije pa do njegovog bavljenja fotografijom i muzikom.

-Protekih pet mjeseci imao je potrebu da prenese čudna osjećanja, kojima preispituje trenutnu globalnu situaciju i daje osvrt na razmišljanja usljed aktuelne pandemije. Taj ciklus radova je podjelio u pet djelova: Lockdown, Ljudi, Moj univerzum, Dvoje i Znam da me voliš. Ciklus “Reimagine” on vidi kao savremenu likovnu verziju Bokačovog Dekamerona - svaki rad je, kao i kod Bokača, priča, prožet porukom da uprkos svemu treba uživati u svakom trenutku našeg života-naglasila je Radulović.

Moderator programa bila je Mileva Mršić ispred Galerije solidarnosti, a izložba je otvorena do 12. avgusta.

*Fotografije: JU Muzeji