news-details
Škrinja

Fašinada u Perastu održana po 569. put

Izvor: Boka News

Foto Z.Nikolić

Tradicionalna Fašinada održana je danas po 569. put, pred zalazak sunca, u peraškom akvatoriju, kada su vezane barke, njih 20, plovile od Perasta ka Gospi od Škrpjela noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali otok.

Zbog pandemije koronavirusa, ove godine Fašinada je održana pod posebnim uslovima koji su se odnosi na broj učesnika u barkama.

Inače, ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove ka otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

Kada prva barka, u kojoj je župnik, nekada predsjednik Opštine Perasta, stigne do Školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak. Barke zatim čine prsten oko Gospina otoka, simbolizirajući na taj način povezanost sa Nebeskom Majkom i kamenje se baca u more.

“Fašinada” ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog turističkog i karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživjeti.

Fašinada, od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.