news-details
Prova

Novi operator počeo sa radom u Luci Bar

Izvor, foto: Barinfo

Autor: Vesna Šoškić

 “Jadro pilot” je prva crnogorska kompanija, nakon deset godina, koja će obavljati poslove pilotaže, tegljenja, priveza i odveza brodova u Luci Bar, za što je dobila državnu koncesiju. Počela je da radi danas, na Dan državnosti, a remorker koji je izvršio prvu asistenciju, simbolično je dobio ime “Tito”, u znak sjećanja na antifašističku borbu našeg naroda i Trinaestojulski ustanak

-Prvenstveno, želim svim našim građanima da čestitam 13. jul, Dan državnosti. Sve je počelo još 2018. kada je naša firma osnovana. Do nedavno smo bili u proceduri dobijanja koncesije od države, odnosno Ministarstva pomorstva i saobraćaja, na čelu sa ministrom Osmanom Nurkovićem, koji nam je u tome mnogo pomogao, na čemu smo neizmjerno zahvalni.

Prije par dana stekli su se svi potrebni uslovi i upravo na današnji dan, u čemu takođe ima simbolike, jer smo remorkeru ‘Jadro pilota’ dali ime ‘Tito’, stigao je prvi brod u Luku Bar i obavljen naš prvi radni zadatak-kazao je za Radio Bar i Bar Info Igor Banović, izvršni direktor kompanije, koji je objasnio kako je i zašto došlo do imenovanja “Tito” njihovog prvog remorkera.

-Trinaesti jul je datum koji je višestruko značajan za našu državu, a predvodnik antifašističke borbe i pokreta Josip Broz Tito. Nadamo se da ćemo našu budućnost i dalje temeljiti na slobodarskim i civilizacijskim tekovinama, a ovo je simboličan doprinos tim nastojanjima i podsjećanju na prave vrijednosti, koje se iz dana u dan sve više ugrožavaju.

“‘Tito” je danas izvršio svoju prvu asistenciju u barskoj luci, pri nepovoljnim vremenskim uslovima, jer duva jak vjetar, teretnom brodu koji je prevozio cement-istakao je Banović, koji se osvrnuo i na ekonomsku krizu izazvanu pandemijom koronavirusa.

-Veoma je izazovno vrijeme i trenutno bilježimo pad ekonomije, ne samo kod nas, već i u cijelom svijetu. Sreća je u nesreći što transport i trgovačka mornarica moraju da funkcionišu, kako bi države opstale. Mi imamo solidnu najavu brodova u narednom periodu, i očekujemo, ipak, povoljne poslovne rezultate-kazao je direktor “Jadro pilota” Igor Banović, koji je pozvao sugrađane da poštuju zdravstvene mjere i čuvaju zdravlje, ali na prvom mjestu, kako je istakao, svijetlu tradiciju antifašističke borbe.

Tradiciju i istoriju čuva još jedno plovilo “Jadro pilota”, koje nosi naziv po naselju “Pristan”, za koje su Barani posebno emotivno vezani i koje je preteča Novog Bara.