news-details
Prova

Usljed rasta nautičkog saobraćaja, sve više intervencija spasilačkih timova UPSUL-a

Izvor: Barinfo

Autor: Vesna Šoškić

Od otvaranja granica Crne Gore za državljane EU, 1. jula, evidentan je porast nautičkog prometa, ali i broj intervencija traganja i spašavanja na moru. Posebno dramatično bilo je proteklih nekoliko dana , te iz Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama (UPSUL) upozoravaju vlasnike plovila da se pridržavaju propisanih mjera i prate vremensku prognozu.

Od sedmog juna do danas, pripadnici Uprave za pomorsku sigurnost i upravljanje lukama su, gotovo svakog vikenda, bili angažovani na spašavanju ljudi i plovila na moru.

-Zbog toga ih već popularno nazivamo “vikend akcijama”. Na sreću, iako je prijetila opasnost, posebno u nekoliko slučajeva, i za posadu brodova i za pripadnike naše službe, sve akcije su završene uspješno i u skladu sa propisima- kazao je za Radio Bar i Bar info Žarko Lukšić, pomoćnik direktora UPSUL.

Posebno dramatično bilo je proteklog vikenda kada su spašavali francusku jedrilicu na kojoj su bile tri odrasle osobe i jedno dijete. Akcija je trajala više sati.

 -Dobili smo poziv sa jedrilice ‘Oeava’, koja se nalazila na osam nautičkih milja od Ulcinja i trinaest od Bara. Prilikom navigacije na plovilu je, usljed jakog vjetra, puklo jedro, a konopi su se obmotali oko propelera, što je onesposobilo za plovidbu. Talasi su bili visoki 3-4 metra, a udari sjeverno-zapadnog vjetra veoma jaki. Bilo je veoma opasno, ne samo za živote putnika na jahti, već i za naše spasioce. To je školski primjer traganja i spašavanja na moru-ističe Lukšić.

Istog dana čamac “SAR 1” Uprave za pomorsku sigurnost isplovio je prema Budvi kako bi spasio kupača koji se nalazio u moru, 500 m udaljen od plaže “Ričardova glava”, odnosno obale. Pomoć je zatražila i jahta koja je iz Dubrovnika plovila prema Grčkoj. Zbog jake bure, spašavani su i ribari kod Sutomora.

-Zbog jakog nevremena, jahta, na proputovanju do Grčke, tražila je da je sklonimo u sigurnu luku, odnosno luku zaklona. Kontaktirali smo Lučku kapetaniju Kotor koja je dala odobrenje za njeno sidrenje u luci Zelenika. Što se tiče ribara, to je mali nemar, jer su ujutro pošli na ribanje kada je vjetar stao, oko 09:00, ali dva sata kasnije, ponovo je počela nagla bura, sa veoma jakim udarima. Pronašli smo ih kod uvale na Maljeviku i ovo je, takođe, klasičan, školski primjer spašavanja na moru, i situacija koja može biti veoma opasna-upozorava Žarko Lukšić.

On navodi da ovih i proteklih dana u Baru, ali i na cijelom primorju, duva jaka bura, što je pogodovalo ovako rizičnim događanjima, ali ističe da su pripadnici UPS imali niz intervencija i prilikom povoljnih vremenskih uslova.

-Mi smo angažovani zajedno sa službenicima Lučkih kapetanija Bar i Kotor, inspektorima za sigurnost i bezbjednost plovidbe i graničnom policijom na moru, ali primjećujemo da se generalno, ni naši građani, ni vlasnici stranih plovila, nijesu adekvatno pripremili za navigaciju.

Moraju voditi računa o potrebnoj opremi koju bi trebalo da posjeduju na brodu, ali, prije isplovljenja, u obavezi su i da pogledaju vremensku prognozu. Nakon zime i pretežno, mirovanja, potrebno je pripremiti čamce i jahte za plovdbu, obratiti pažnju na motor, a često se dešava da plovila ostanu i bez goriva-kazao je Lukšić, koji ističe da je dobro što je nautička sezona, koja donosi i najveće prihode, počela, i iz dana u dan, sve je bolja.

On naglašava, da sa mora nije importovan nijedan slučaj COVID-a 19 u našu zemlju.

-Otvaranjem granice Crne Gore za zemlje EU, od 1. jula, značajan je priliv stranih jahti u Bokokotorski zaliv i Bar, što može spasiti sezonu, posebno imajući u vidu da se radi o visokoplatežnim gostima i značajnim troškovima koje iziskuju jahte i druga plovila.

Mi smo imali, i prije slobodnog ulaska, značajan priliv plovila, jer je po prirodi stvari ovaj vid turizma bezbjedniji i manje podložan riziku zbog epidemije koronavirusa. Praktično, plovila i putnici na njima su na proputovanju već u izolaciji, a svi su imali i uredno urađene tesove na COVID, kada su oni bili obavezni-kazao je Lukšić, koji je na pitanje o sve češćim žalbama kupača na nesavjesne vozače skutera, čamaca i glisera, posebno na Adi Bojani,odgovorio da se radi opasnoj pojavi, ali da su, trenutno, ovlašćenja UPSUL u tom domenu ograničena.

-Prema važećem zakonu, mi nemamo ovlašćenje da vršimo inspekcijski nadzor, ali pružamo asistenciju drugim organima u takvim slučajevima-objašnjava Lukšić.

UPSUL posjeduje pet spasilačkih čamaca, od kojih su dva dislocirana iz Bara, jedan u Sutomore, a drugi u Kotor.

Pripadnici UPSUL angažovani su i u ekološkim akcijama čišćenja mora, deminiranju neeksplodiranih sredstava za potrebe Mornarice Vojske Crne Gore, kursevima ronjenja, pomaganju kod obuke za spasioce koju organizuje Crveni krst u Sutomoru, jer sarađuju sa mnogim drugim državnim organima, a vrše i korektivne djelatnosti vezane za plutače i brojne druge aktivnosti.