news-details
Prova

UPSUL ponovo spašavao

Spasilački tim Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama (UPSUL) danas je imao novu uspješnu akciju na moru, u  kojoj su dvije odrasle osobe spašene zajedno sa plovilom.

U uvali Maljevik kod Sutomora, posada spasilačkog čamca SAR 1 pronašla je i evvakuisala dvojicu sportskih ribolovaca sa kojima je u prijepodnevnim satima bio izgubljen kontakt.

 Žarko Lukšić,  načelnik Odjeljenja za nadzor i kontrolu pomorskog saobraćaja u UPSUL-u,izjavio je za Feral.bar da je  Pomorsko operativni centar u 11:00 obaviješten “da se dva pecaroša koji su otišli rano jutros na more ne javljaju na mobilne telefone”, te da je porodica zabrinuta, zbog veoma jakog sjevernog vjetra.

-Spasilački čamac SAR-1  sa posadom Stevan Asović i Nikola Bošković  je neposredno nakon prijema poziva isplovio sa Gata V Luke Bar u pretragu terena od rta Ratac do Čanja, dok su operateri Erkam Vuković i Filip Perunović putem radarskog sistema utvrdili da se nijedno plovilo ne nalazi u potezu Bar – Budva.

Pecaroši su bili zarobljeni na skrivenoj plažici Kurtovića porat, u uvali Maljevik, jer su udari sjevernog vjetra dostizali brzinu do 35 čvorova. SAR -1 je prišao njihovoj maloj “pasareli” dugoj pet metara, preuzeo ih u tegalj i uz malo poteškoća doteglio ih do sutomorske plaže-naveo je Lukšić.

Ovim povodom, iz UPSUL su  upozorili sve aktere u pomorskom saobraćaju da vode računa da u ovakvim ili sličnim meterološkim situacijama ne isplovljavaju na more, jer time dovode u pitanje prvenstveno svoj život, a naravno i živote spasilaca “koji su dužni da se otisnu u  nepoznato”.

-Za svaki problem i prijavu nepravilnosti na moru UPSUL ima dežuran telefon 129, koji je u finkciji 24 časa dnevno-dodao je Lukšić. 

*Fotografija: UPSUL