news-details
Ekonomija

Da se spasi što se spasiti može

 Izvor: Vijesti

Autor: Vuk Lajović

Borba za svakoga gosta, praćena nezapamćeno niskim cijenama, kako bi se spasilo šta se spasiti može - tako bi mogla da glasi ovogodišnja parola budvanskih hotelijera.

Namjera je - na svaki način animirati što više turista iz regiona i evropskih država da dođu na odmor uprkos situaciju sa pandemijom koronavirusa, ali i želja da ovogodišnju sezonu koliko-toliko spase i domaći gosti.

Najveća državna hotelska kompanija - Hotelska grupa “Budvanska rivijera“ i najveća privatna hotelska kompanija u Crnoj Gori - “Montenegro stars hotels group“ pokušavaju da i za trećinu nižim cijenama, izuzetno povoljnim paket-aranžmanima i raznim drugim povoljnostima oko plaćanja, privuku na odmor što više turista.

Ishod sezone niko ne može da prognozira, jer se iz dana u dan usljed razbuktale pandemije, pogotovo u državama regiona, mijenjaju odluke vlasti i preduzimaju mjere za suzbijanje širenja virusa, ali je jedno sigurno - odmor u Budvi za proteklih deceniju i po nikada nije bio jefitniji.

Uprkos tome, činjenica je da je gostiju najmanje deset puta manje nego u istom periodu prošle godine, da na plažama praktično nema gužvi ni vikendom, da ima dovoljno parking mjesta, pa svi koji odmaraju u Budvi kažu da je to zaista pravi doživljaj, u odnosu na ranije godine.

Napuniti gotovo 17.000 ležaja u 129 hotela na Budvanskoj rivijeri, veliki je izazov. Promotivne akcije praktično su preplavile društvene mreže, s ciljem da se animira što više turista.

Direktorica marketinga HG “Budvanska rivijera” Sanela Kahrović kaže za Vijesti“ da je naziv ovogodišnje kampanje - “Odmor koji ste zaslužili“.

-I u ovoj specifičnoj sezoni ponudili smo modele turističkih aranžmana za koje vlada veliko interesovanje prvenstveno domaćeg tržišta. U okviru ove kampanje obezbijeđene su specijalne cijene koje su i do 35 odsto niže od standardnih za ovaj period, dok je boravak za djecu do 10 godina besplatan.

Najbolji primjer popunjenosti hotela u turističkoj sezoni koja predstavlja ogroman izazov za cjelokupan turistički sistem, svakako jeste hotel Palas u Petrovcu, koji i ovog vikenda bilježi dobru popunjenost. Dodatna pogodnost koju je za građane Crne Gore omogućila Hotelska grupa u saradnji sa Hipotekarnom bankom jeste odloženo plaćanje hotelskih aranžmana i do deset mjesečnih rata u okviru kampanje ‘Ljeto za 10’.

I za ostale hotele naše grupacije, Turistički rizort ‘Slovenska plaža’ i hotel ‘Aleksandar’, potencijalni gosti iz regiona i sa ostalih evropskih tržišta iskazuju interesovanje, što daje realnu dozu optimizma da turistička djelatnost i u ovakvim okolnostima može da funkcioniše“, istakla je ona.

Inostrani gosti rijetkost

 Prema njenim riječima, ovih dana u “Slovenskoj plaži“, osim domaćih, boravi i manji broj gostiju iz Slovačke i Mađarske koji su aranžmane rezervisali preko turoperatora “Dertouristik“.

-Vjerujemo da će gostiju sa ovih i ostalih tržišta biti više nakon što su otvorene granice prema Evropskoj uniji. S obzirom na okolnosti i otežano funkcionisanje turoperatora, tok ove turističke sezone ide u smjeru brojnijih individualnih aranžmana u odnosu na prethodne godine, i oni su uglavnom rezervisani putem kompanijske web stranice na kojoj su istaknuti raznovrsni i cjenovno najpovoljniji aranžmani-kazala je ona.

“Budvanska rivijera“, kako je dodala, za ovu sezonu ima potpisane ugovore o saradnji sa najznačajnijim sindikalnim organizacijama u Crnoj Gori, u okviru kojih zaposleni imaju mogućnost odloženog plaćanja boravka u hotelima.

-Takođe, potpisan je Ugovor o saradnji sa Fondom PIO i Savezom udruženja penzionera, po kojem se crnogorskim penzionerima omogućava ljetovanje na nekoliko mjesečnih rata u hotelima HG”Budvanska rivijera”. U toku je procedura potpisivanja još nekoliko sličnih ugovora koji će dodatno podstaći domaće goste da po povoljnim uslovima ljetuju u nekom od hotela Grupacije. Kroz sve marketinške kampanje i zajedničke napore zaposlenih u kompaniji, očekivanja su da će se emitivna tržišta Evrope i regiona aktivirati i da će se omogućiti popunjenost hotela u periodu koji nam predstoj-navela je ona.