news-details
Stav

Gejmifikacija u turizmu


U rubrici Stav danas prenosimo blog  “Gejmifikacija u turizmu” mr Đorđija Pavićevića, istraživača na projektu Window2Bar koji sprovodi nevladina fondacija BSC Bar u cilju inovativnog pristuap kreiranju turističke ponude Bara kroz primjenu informacionih tehnologija, koncepta gejmifikacije i iBeacon tehnologije.

……………………………………………………………………………………...........................................

Turistička industrija posluje u periodu u kojem je kreiranje različite i jedinstvene turističke ponude na tržištu (diferencijacija) postalo presudno za dalji razvoj, pa čak i za opstanak.

Zvuči očigledno, ali zašto?

Turizam je izuzetno dostupan. Sve je više turista koji su postali vrlo vješti u korištenju pretraživača i meta pretraga kako bi pronašli najbolji odnos cijene i kvaliteta za turističke usluge.

Da bi smanjila troškove i ostala konkurentna, turistička preduzeća počela su da automatizuju svoje usluge. Jeftin i brz pristup destinacijama pokrenuo je destinacije i turističke kompanije da se takmiče na globalnom tržištu koje sada ima i konkurente iz naglo rastuće sfere online ekonomije (Airbnb, Uber, Eatvith).

Firme i destinacije koje ne uspiju da kreiraju dodatnu vrijednost za turistu mogu se jednostavno i lako upoređivati i ocjenjivati samo na osnovu pristupačnosti i odnosa kvaliteta i cijene. Da biste kreirali jedinstvenu ponudu i dodatnu vrijednost za turistu menadžeri u turizmu koriste inovativne pristupe poput gejmifikacije u turizmu i sl. Zašto baš gejming tj. igre?

 Igre su vrlo dobre u tome što igračima nude iskustvo oscilacije između opuštanja i napetosti. Ovo pomaže igračima da dožive zadovoljstvo raznolikosti i iščekivanja.

Ovim blogom pokušao bih da Vam približim gejmifikaciju i kako zaista zabavu možemo spojiti sa turizmom, kako bi odmor postao slikovitiji i zabavniji.

Gejmifikacija je davanje psihološkog iskustva, bolje reći davanje gejmerske pozadine – turističkom iskustvu. Standardni turista, pod uticajem veće svjetske interkonekcije, zahtijeva više stavki na svom turističkom meniju.

Zanima ga još nešto osim same plaže i provoda. Ovo je posebno naglašeno kada je u pitanju mlađa populacija i turizam u grupama, ali ne treba zanemariti ni ostale kategorije.

 Turistički menadžeri zato dolaze na ideju da koriste gejmifikaciju u turizmu koja podrazumijeva proces poboljšanja usluge uz mogućnost dodavanja igračkog iskustva kako bi se stvorila veća vrijednost i osmislila nezaboravna iskustva za goste.

Praktično, to bi značilo da turisti žele prenijeti doživljaje koji se inače stiču u igricama, to jest da turizam, odmor dožive kao višeslojno iskustvo. Na taj način turistička ponuda dobija dodatnu vrijednost i diverzifikuje se na tržištu.

 Gejming u turizmu počiva na osnovnim konceptima na kojima počiva i igrica – a to je gratifikacija osnovnih potreba. Pojednostavljujući, to bi bile potrebe za uzbuđenjem i potrebe za smirenjem. Dakle, čitav doživljaj turiste tj. gosta treba da bude avantura prilagođena dužini trajanja odmora.

Naravno, koncept je veoma širok, a način primjene često kompleksan jer podrazumijeva cjelokupan proces razvoja– od osmišljavanja samih igrica u toku odmora (grupno traženje „blaga“ - dati nagradu grupi koja ga je pronašla, ili paintball, ili detektivskih igara koje se sprovode u zatvorenom prostoru...) preko formiranja čitavog paket aranžmana u vidu gejminga do podjele iskustva i preporuka nakon završetka odmora.

Čitavim procesom se mora efikasno upravljati kako bi se postigao rezultat. Film „Game“ u kojem glavnu ulogu igra Majkl Daglas, na ekstreman, ali veoma interesantan i slikovit način daje prikaz navedenog i definitivno je moj predlog za upoznavanje sa gaming avanturom.

 Svakako primjere praktične primjene gaminga u turizmu možete naći i na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=E5DHfIxuztY