news-details
Ekonomija

Višak zaposlenih i sudski sporovi isprazniće kasu Opštine Tivat?

Izvor: Vijesti

Autor: Siniša Luković

Kompanija "Reviko" iz Podgorice koja je radila reviziju završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2019. na njega je dala pozitivno mišljenje u smislu negove usaglašenosti za zakonskim propisima, ali je i skrenula pažnju na više problematičnih aspekata tivatskih javnih finansija.

Revizor tako naglašava moguće teške ekonomske posljedice po budžet u slučaju da Opština Tivat izgubi nekoliko značajnijih, od ukupno 214 sudskih sporova koje vodi i u kojima je ona tužena strana.

Kao primjer toga, revizori navode prvostepenu presudu u korist biznismena Miroslava Džeka Samardžije protiv Opštine u iznosu od 1,18 miliona eura oko čega je u toku žalbeni postupak, proces u kojme izvjesni B. Marić Opštinu tuži za izmaklu dobit od 1,66 miliona ili prvostepeno u korist jednog mještanina Krtola već presuđeni spor vrijedan 630.000 eura za uzurpiranu zemlju mještana radi izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini.

Revizori su skrenuli pažnju i da Opština ne može iznos od 411.000 eura, koliko je lani isplatila njemačkoj KfW banci za kredite uzete ranijih godina za unapređenje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, u budžetu prikazivati kao “kapitalne izdatke“ i na taj način vještački “podizati” podatak o realno ostvarenim investicijama, već to mora knjižiti kao “otplatu kredita"...

-Pored toga, u velikom broju postupaka nije utvrđena vrijednost spora i nisu poznati iznosi potencijalnih izdataka po tom osnovu. S obzirom na značajne pojedinačne iznose u sudskim postupcima, kao i neizvjesnost u ishodima, nije moguće pouzdano procijeniti efekte sudskih presuda na izdatke Opštine u budućim budžetskim periodima- piše u izvještaju o reviziji završnog računa budžeta Opštine Tivat za 2019.

Završni račun je pokazao da je lani umjesto planiranih ukupnih prihoda od 22.461.000 eura, administracija gradonačelnika Tivta Siniše Kusovca (DPS) ostvarila prihode od samo 20.206.820 eura, što je nepunih 90 odsto odsto plana.

Kada su rashodi u pitanju, podbačaj je još i veći jer su ukupni izdaci iznosili 17.327.657 eura, što je tek 78 odsto plana, odnosno više od pet miliona eura manje od ukupno budžetom za 2019. planiranih izdataka Opštine.

 Revizori su podvukli i da je Opština na dan 31. decembra 2019. formalno raspolagala sa 2.879.163 eura sredstava na svojim računima, ali da se od toga 1.888.570 eura odnosi na novac koji je Opštini zarobljen na njenom računu u Atlas banci.