Poseta Temišvaru

Temišvar automobilom

Temišvar kolima je najčešća izabrana opcija srpskih turista.

Temišvar automobilom

Photo by Jeff Kubina (Flickr)

Putovanje u Temišvar kolima uglavnom ide trasom preko Pančeva, Alibunara i Vršca. Ovom rutom doći ćete do graničnog prelaza Vatin, odnosno, Moravita sa rumunske strane. Put od granice do Temišvara je solidan, ima nekoliko odmorišta i benzinskih stanica. Neposredno pre dolaska u grad se širi u odnosu na dve prostranije trake, koje postoje od granice sa Srbijom. Obzirom da od granice do Temišvara imate tek nešto preko 50 kilometara, možda nećete imati ni potrebe da se zaustavljate na odmaralištima niti benzinskim stanicama.

Vinjetu bi trebalo da kupite što pre, dakle, ukoliko ste u mogućnosti, kupite je odmah na graničnom prelazu sa rumunske strane. To nekada neće biti moguće, jer je radno vreme prodajnog mesta za vinjete „vrlo fleksibilno“. U tom slučaju se potrudite da vinjetu kupite na nekoj od opremljenijih benzinskih stanica uz put.
Cena vinjete je oko 3 evra, ali se izražava u rumunskim levima. Kako obično turisti nemaju rumunsku valutu, plaćanje se vrši u evrima, ali budite spremni da vam kusur u levima bude vraćen u nešto manjem iznosu nego što bi trebalo, jer se na prodajnim mestima za vinjete prodajni kurs obračunava uz visoke provizije.

 

Gorivo možete uzeti na nekoj od benzinskih stanica koje se nalaze na putu od granice do Temišvara, mada preporučujemo da uzmete dovoljno goriva dok ste u Srbiji. Ovo iz razloga što je cena goriva na nivou cena u Srbiji ili nešto skuplje, a ukoliko plaćate u nekoj konvertibilnoj valuti biće vam obračunat nepovoljan kurs. Takođe, ukoliko plaćanje vršite bankarskom karticom, imajte u vidu da vam banka naplaćuje proviziju od oko 1%.

Imajte u vidu da je po saobraćajnim pravilima Rumunije obavezno korišćenje dnevnog svetla na automobilu i da ste pored obavezne opreme za auto u Srbiji, obavezni da imate i protivpožarni aparat u automobilu. U skladu sa sporazumom između 2 zemlje, u Rumuniji ne morate imati međunarodnu vozačku dozvolu (ako imate novu srpsku vozačku dozvolu), niti zeleni karton.

Policijske kontrole su relativno česte na putu od srpske granice do Temišvara, te je preporuka da poštujete sve saobraćajne propise, adekvatno opremite vozilo i imate vinjetu.


Temisvar.com > Prevoz i saobraćaj > Temišvar automobilom