Poseta Temišvaru

Smeštaj (hoteli, pansioni)

Iako turističke agencije, zbog težnje da ponude što niže cene putovanja, kao i zbog blizine ove destinacije, favorizuju putovanje u Temišvar bez prenoćišta, sam grad ima u svojoj ponudi značajan broj hotela, ali i drugih pansionskih i vanpansionskih smeštaja. Čak se može reći da su cene smeštaja veoma povoljne, pa bismo za sve one koji nisu u mogućnosti da u jednom danu organizuju putovanje do Temišvara, preporučili da ipak iskoriste ovakvu priliku.

Temišvar ima preko 50 hotela, kategorizacije 2, 3 i 4 zvezdice. Najbrojniji su hoteli sa 3 zvezdice kojih ima nešto više od 30, potom hoteli sa 4 zvezdice kojih ima 16 i ostaje nekoliko hotela sa 2 zvezdice. Pored hotela najbrojnija kategorija smeštaja su pansioni, kojih ima u gotovo istom broju, kategorizacije 3 i 4 zvezdice. Jedini hotel sa 5 zvezdica u ovom delu Rumunije – Hotel Elysee, se nalazi u obližnjem mestu Sakalaz (Săcălaz).

Svi poznatiji hoteli u Temišvaru se nalaze u centralnim delovima grada. Najpoznatiji su hotel North Star Continental u centralnom Bulevaru Revolucije 1989 i hotel Temišvar (Hotel Timisoara) neposredno pored Palate Kulture. Među hotelima u Temišvaru ima i nekoliko hotela iz grupe poznatih svetskih lanaca hotela – Hotel NH, Hotel Savoy, Hotel Ambasador Luxury (Best Western lanac hotela).
Hotel Timisoara, Temišvar

Hotel Timisoara, Photo by Ana Maria Catalina, Creative Commons

Mnogi hoteli osim restorana za goste hotela, poseduju i restorane koji su otvoreni za sve. Čak se može reći da su neki od najboljih temišvarskih restorana – hotelski restorani.

 

Pansioni u Temišvaru su uglavnom u sklopu privatnih kuća na izdvojenim spratovima. Konkurentni su hotelima jer nude izuzetno povoljne cene smeštaja. Pansioni su kategorisani uglavnom sa 3 ili 4 zvezdice, pa se može reći da nude sasvim solidnu uslugu svim posetiocima Temišvara.

Temišvar nudi još jeftinije vidove smeštaja – tzv. smeštaje za mlade, tj. hostele i kamp naselja. Hosteli su locirani u centralnim ulicama grada ili po obodima, ali se generalno može reći da nude pristojan smeštaj po izuzetno niskim cenama. Nekoliko kamp naselja se uglavnom nalaze na obodima okolnih šuma u predgrađima Temišvara i solidno su opremljeni za ljubitelje ovakvog vida smeštaja. Brojni tzv. „backpackers“ (turisti sa rancem na leđima) iz zapadne Evrope, biciklisti i drugi turisti koji uživaju u razgledanju prirode i gradova, a ne u kvalitetnom smeštaju, koriste ove vidove smeštaja.

Cene smeštaja se bitno razlikuju i, naravno, zavise od kategorizacije i vrste smeštaja, lokacije na kojoj se nalaze, ali i od sezone. Zbog toga su cene smeštaja blago uvećane u proleće i jesen, kada najveći broj turista posećuje Temišvar, ali i tokom održavanja godišnjih festivala u Temišvaru i za doček Nove godine.


Temisvar.com > Smeštaj (hoteli, pansioni)