Poseta Temišvaru

Sigurnost u Temišvaru

Temišvar je jedan od bezbednijih gradova u Rumuniji. Ulice van tri glavna trga i glavnih ulica u kojima se odvija frekventni saobraćaj na prvi pogled izgledaju sablasno, posebno ako se u njima nalaze napuštene ili ruinirane građevine. Ipak, nema razloga da smatrate svoju bezbednost ugroženom. Oštra kaznena politika za sve vidove kriminale, svela je i sitne prestupe poput džeparenja ili obijanja parkiranih automobila na minimum.

Policija Temišvar

Rumunska policija

U svakom slučaju, kao i u bilo kom drugom gradu, preduzmite redovne mere zaštite sebe i svoje imovine.
Preporuka je da nikakve vrednosti ne ostavljate u parkiranom vozilu, kako se ne bi desilo da vam automobil bude obijen. Ukoliko već morate ostaviti nešto u automobilu, ostavite na mestu koje nije otvoreno staklom (prtljažnik). Novac i druge vrednosti držite na zaštićenom mestu – u unutrašnjem džepu, u sefu hotela i sl. Izbegavajte da učestvujete u bilo kojim kockarskim igrama na ulici (popularni šibicari su česta pojava u Temišvaru).

Nemojte prenositi alkohol i cigarete

Pri ulasku u Rumuniju carinik će vas sigurno pitati da li nosite cigarete ili alkohol, jer je ovo najčešći oblik nezakonite trgovine u pograničnom delu Srbije i Rumunije. Ovo zbog toga što su alkohol i cigarete u Rumuniji značajno skuplji. Nećete imati problema ukoliko prenosite cigarete za sopstvene potrebe (1-2 kutije cigareta).

 

Kupite vinjetu

Veoma je važno da po ulasku u Rumuniju kupite vinjetu, ukoliko putujete sopstvenim automobilom. Ukoliko ne uspete da je kupite na graničnom prelazu, kupite je na nekoj benzinskoj stanici na putu do Temišvara. Vinjetu vam može tražiti saobraćajna policija ukoliko vas zaustavi na putu do Temišvara, ili pogranična policija na carinskom prelazu (u povratku).

Razmena novca

Zvanična valuta plaćanja u Rumuniji je lev (RON), tako da će najverovatnije biti potrebno da izvršite zamenu evra ili neke druge konvertibilne valute u leve. Za ovakve transakcije obavezno koristite menjačnice ili banke. U Temišvaru ima puno banaka u centralnim ulicama, a brojne su i menjačnice. Na putu do Temišvara razmenu novca možete uraditi na benzinskim stanicama, ukoliko imaju menjačnicu (a to je slučaj kod svih boljih benzinskih stanica).

Komunikacija

U Rumuniji, pa i u Temišvaru, ljudi jako retko govore engleski jezik. Zbog toga budite spremni na neverbalnu komunikaciju ili naučite par najvažnijih rumunskih reči i fraza neophodnih za snalaženje po gradu.


Temisvar.com > Sigurnost u Temišvaru