Poseta Temišvaru

Restorani (hrana i piće)

Hrana, TemišvarTemišvar ima više od 70 restorana i preko 100 kafića i bistroa. Restorani su raznoliki – možete naći restorane brze hrane u kojima možete kupiti sendvič, ćevape, parče pice; restorane nacionalne rumunske kuhinje; nacionalne restorane drugih zemalja; klasične restorane; a la carte restorane...

U Temišvaru restorani se dele na one za pušače (Fumători) i nepušače (Nefumători). Postoje i oni koji su za obe kategorije gostiju, ali oni imaju obavezu da veći prostor obezbede za nepušače i da prostorije za pušače i nepušače butu jasno odvojene. Ručak u restoranima se služi uglavnom između 12 i 17 časova.

Restorani brze hrane i picerije se nalaze širom grada. Pored rumunskih restorana brze hrane, italijanskih picerija, restorana kineske brze hrane, tu su i restorani brze hrane iz svetskih lanaca McDonald’s i Burger King. Lagane obroke, dezerte i sladolede služe i mnogobrojni bistroi i kafići u centru grada, što je i čest izbor turista koji nemaju puno vremena „za gubljenje“ u Temišvaru... Uz restorane brze hrane i picerije, ovo je najčešći izbor onih koji vole da hranu konzumiraju „u hodu“.

McDonalds Temišvar

McDonald's u Temišvaru

Klasični restorani se nalaze u centralnim gradskim ulicama i na gradskim trgovima, duž obale reke Begej, ali i u tržnim centrima ili hotelima. Svi bolje kategorizovani hoteli pored restorana u kojima služe obroke za svoje goste, imaju i restorane otvorene za sve u kojima se služe odlična hrana. Najbolji hotelski restorani se nalaze u sledećim hotelima: Hotel Savoy, Hotel NH, Hotel President i Hotel North Star Continental.

 

Popularniji restorani sa niskim cenama obroka u Temišvaru su: Pan Rusovan, Napoleon, Timisoreana, Restoran Dorna. Nešto skuplji su restorani Club XXI, Pasta e Basta, Tinecz i Sabres. Među ekskluzivnijim restoranima se izdvajaju Belvedere (u Hotelu Timisoara), Aquarium i Marele Restaurant Chinezesc.
Većina klasičnih restorana služi rumunske specijalitete, od kojih je preporučljivo probati koftu ili porkolt. Uz obroke možete uživati u nekom od rumunskih vina Tamâioasă, Grasă ili Fetească. Rumunski specijaliteti su mešavina srpske, mađarske, turske, nemačke i arapske kuhinje.

Photo by: Geoff Peters, Creative Commons licence


Temisvar.com > Restorani (hrana i piće)