Poseta Temišvaru

Muzeji u Temišvaru

Temišvar ima nekoliko muzeja, koji posetiocima predstavljaju istoriju ovog grada i Banata. Muzeji uglavnom rade od utorka do nedelje, dok je ponedeljak neradni dan. Većina muzeja se nalazi u centralnim ulicama i glavnim trgovima Temišvara. Izuzetak je Muzej sela Banata, koji je lociran u obližnjoj šumi na obodu Temišvara. Ulaz u muzeje nije besplatan, što je i razlog zbog koga turističke agencije isključuju ove znamenitosti Temišvara iz panoramskog razgledanja i obilaska grada.

Muzej Umetnosti Temišvar

Temišvarski Muzej Umetnosti

Temišvarski Muzej Umetnosti (Muzeul de Arta)

Temišvarski Muzej Umetnosti poseduje kolekciju umetničkih radova iz perioda od XV do XVII veka italijanskih i drugih poznatih evropskih umetnika.


Muzej Banata (Muzeul Banatului)

Muzej Banata je najveći muzej u Temišvaru. Nalazi se u najstarijoj građevini u Temišvaru - dvorcu Hunjadija (Sibinjanin Janka) iz XIV veka i poseduje ogromnu kolekciju istorijskih artifakata podeljenih u nekoliko sekcija. U kompleksu muzeja se nalaze ostaci stare Tvrđave iz 1307. godine.

Izdvojene sekcije Muzeja Banata su Etnografska sekcija Muzeja Banata i Muzej sela Banata. Nalaze se na izdvojenim adresama i prezentuju etnografsku istoriju Banata.

Etnografska sekcija Muzeja Banata u stalnoj postavci ima nacionalne nošnje, ikone na staklu i druge etno predmete Banata.

Muzej sela Banata je muzej na otvorenom i nalazi se na obodu Temišvara. Kompleks muzeja uključuje 30 tradicionalnih seoskih kuća iz XIX veka. Kuće su napravljene od drveta, kamena i gline. Muzej se nalazi u delu grada Padurea Verde (Zelena šuma).

Memorijalni muzej Revolucije 1989. (Muzeul Revolutiei)

Memorijalni muzej Revolucije u svojoj stalnoj postavci ima niz predmeta iz rumunske revolucije 1989. godine, kada je sa vlasti zbačen Nikolae Čaučesku. U muzeju možete videti video i audio materijale, uniforme tadašnje vojske, novine, pisana svedočenja učesnika revolucije i sl.

Muzejska postavka srpske Episkopije (Muzeul Diocezei Ortodoxe Sarbesti)

Muzejska postavka srpske Episkopije u Temišvaru se nalazi uz Pravoslavnu Srpsku Sabornu Crkvu i kolekcija obuhvata niz portreta i jedinstvenih ikona iz XVIII veka.


Temisvar.com > Znamenitosti > Muzeji u Temišvaru