Poseta Temišvaru

Istorija Temišvara

U oblasti gde se nalazi današnji Temišvar, u vremenu Rimske imperije nalazio se vojni logor koji se nazivao Zurobara ili Zambara. Nakon toga su nomadski narodi, koji su došli iz Azije u Evropu, na ovom mestu osnovala naselje Begej.
Prvo pominjanje ovog naselja se pojavljuje 1019. godine u pisanim izvorima vizantijskog porekla. Pominjanje naziva Temišvar ili Timisoara se pojavljuje početkom XIII veka u dokumentu ugarskog kralja Andraša Drugog kao Tvrđava Temišvar ili Utvrđenje Temišvar.
Turci osvajaju Temišvar 1552. godine, kada je ovo bio dominantno mađarski grad i sve do 1716. godine grad ostaje pod njihovom vlašću. 1716. godine ga osvaja Eugen Savojski u ime Habzburške monarhije. Tada većinsko tursko stanovništvo napušta grad, a većinu čine Srbi, koji su ostali u njemu.
Sa razvojem grada, u narednih pedesetak godina, doseljava se veliki broj Mađara i Nemaca, a grad postaje privredni centar u ovom regionu Habzburške monarhije. Izrazito brzo grade se trgovi, putevi, verski objekti, a grad odiše multietničošću.
Trg Pobede noćuOd 1849. do 1860. godine Temišvar postaje sedište Vojvodstva Srbije i Tamiški Banat 1849. godine, a nakon stvaranja Austrougarske ovo vojvodstvo je podeljeno na nekoliko županija. Već 1910. godine Temišvar je imao preko 70.000 stanovnika, a najveći deo su činili Nemci i Mađari.

 


1918. godine srpske trupe osvajaju Temišvar, a već polovinom 1919. Srbija ga predaje Rumuniji.
Tokom Drugog svetskog rata, Temišvar nije bio značajnije uništen. Tek nakon rata, Rumuni postaju većinsko stanovništvo Temišvara.
Temišvar je 1989. godine bio centar pokretanja borbe protiv komunističke vlasti Nikolae Čaušeskua i tajne policije Sekuritatee i čuvene Rumunske revolucije u kojoj je ova vlast srušena.


Temisvar.com > Informacije za turiste > Istorija Temišvara