Poseta Temišvaru

Festivali i događaji u Temišvaru (jul-decembar)

Festivali u drugoj polovini kalendarske godine su brojni u Temišvaru. U novembru i decembru ih je nešto manje, ali je zato jedno od najmasovnijih događanja u gradu, baš u decembru – doček Nove godine na gradskim trgovima Temišvara. Doček Nove godine je i jedini period u zimskim mesecima kada turisti masovnije dolaze u Temišvar.

Predstavljamo festivale i ostale godišnje događaje u Temišvaru u periodu jul-decembar:

Jul

4.-6. jun – Festivalul Filmului Francez de Umor – ovo je festivan francuske komedije. Održava se u Francuskom kulturnom centru u Temišvaru i prikazuje najbolje filmove francuskog humorističkog filma.

9.-11. jun – Jazz Festival – Džez festival u Temišvaru je jedan od najvažnijih festivala džeza u istočnoj Evropi. Zanimljiv logo koji se sastoji od natpisa Jazz sa oznakom TM u superskriptu (oznaka „trade mark“) je postao simbol dinamične kulturne energije Temišvara.

9.-13. jun – Festivalul Inimilor – jedan od najvažnijih međunarodnih folklornih festivala u svetu. Nalazi se na kalendaru festivala UNESCO-a i okuplja folklorne grupe sa svih kontinenata. Održava se u Parku Ruža i jedna je od omiljenih svečanosti lokalnog stanovništva Temišvara.

22.-27. jun – Caravana Metropolis – Putujući bioskop u pretposlednjoj nedelji juna se zaustavlja u Temišvaru. Tokom pet dana prikazuju se najnoviji filmovi, filmovi koji su osvojili Oskara i druge važne nagrade na filmskim festivalima, na otvorenom.

Avgust

2. avgust – Cros Nocturn – Noćni maraton je jedna od retkih manifestacija u svetu. Pod sloganom – Prvi grad sa električnom javnom rasvetom, prvi grad sa noćnim maratonom, održava se u noći 2. na 3. avgusta – na Dan Temišvara.

3. avgust – Ziua Timisoarei – ovaj dan je Dan Temišvara. Označava datum kada su rumunske trupe 1919. godine ušle u grad i kada je Temišvar pripao rumunskoj upravi. Dan se obeležava različitim svečanostima na ulici i u kulturnim i državnim institucijama.

22.- 24. avgust i 29.-31. avgust –Festivalul de Opera si Opereta – Festival opere i operete se održava u dva razdvojena termina, ukupno pet dana. Specifičnost festivala je što se opere i operete izvode na otvorenom u Parku Ruža.

Poslednji vikend u avgustu - Blues Pentru Timisoara – tokom vikenda se okupljaju mahom rumunski bluz i džez sastavi i nastupaju ispred Uprave grada ili u nekom od većih parkova.

Septembar

10.-20. septembar - Festivalul de Muzica Veche – ovaj festival prezentuje muziku karakterističnu za srednji vek, renesansni i rani barokni period. Veoma zanimljivi instrumenti, jedinstveni bendovi i jedinstven zvuk okupiraju Temišvar u ovih 10 dana.

12.-14. septembar – Plai Festival – Još jedan umetnički festival, koji priprema organizacija Plai. Festival obuhvata muzičke nastupe, umetničke postavke i druga kulturna dešavanja.

13.-14. septembar – Ruga Timisoarei – Crkveni festival, poput naših gradskih slava. Ova dva dana se slavi svetac Rumunske Mitropolitske Pravoslavne Katedrale – Sveti Josif Novi od Partosa (Sf. Iosif cel Nou de la Partos). Crkvena liturgija kreće od Mitropolitske Katedrale i praćena folklornom muzikom i plesom dolazi do Parka Ruža, gde se održava kratak program za vernike.

18. septembar – 31. oktobar – TimorgelFest – Festival orgulja, koji obuhvata veći broj koncerata orguljaša iz nekoliko zemalja, koji se održavaju u crkvama Temišvara, Arada i Resite.

Septembar – Bega Bulevard – Festival koji nema definisan tačan datum održavanja, ali je to uvek u septembru. Ovaj festival skreće pažnju na važnost kanala Begej i na rekreativni i sportski značaj njegovog priobalja. U okviru festivala održavaju se različite radionice, grupni performansi i zajedničke vežbe na priobalju kanala Begeja.

Septembar – Festivalul de Arta Stradala – FisArt – Festival alternativne – ulične umetnosti. Obuhvata različite umetničke forme izražavanja, među kojima je najpopularnije crtanje grafita na neuređenim zidovima u Temišvaru. Propagira lepši i šareniji Temišvar.

Septembar – Saptamana Mobilitatii Europene - Festival koji takođe nema određen datum dešavanja u septembru. Ovo je festival pod pokroviteljstvom Evropske Unije, a ima za cilj podsticanje ljudi na stvaranje svesti o potrebi smanjenja zagađenja korišćenjem javnog prevoza, bicikli i šetnje, umesto vožnje automobilom. Uglavnom se organizuju grupne vožnje biciklom, zajedničke šetnje gradom i sl.

 

Oktobar

10.-12. oktobar – Festivalul Simultan – Festival koji promoviše primenjenu i alternativnu umetnost kroz video projekcije, eksperimentalnu elektronsku muziku i sl. Cilj je podsticanje novih i inovativnih formi umetničkog izražavanja u vizuelnoj i zvučnoj umetnosti.

10.-20. oktobar – Festivalul International de Dans – Jedan od većih festivala plesa u Rumuniji. Okuplja plesače iz regiona i obuhvata tri vrste plesa – sportski ples, savremeni ples i argentinski tango.

13.-19. oktobar – Festivalul Baroc – Festival baroka promoviše multikulturalizam Temišvara, a ima za cilj da podseti na bogato kulturno nasleđe grada. Obuhvata koncerte sastava koji sviraju baroknu muziku.

19. oktobar – 16. novembar – Festivalul International Timisoara Muzicala – Festival koji organizuje Nacionalna Opera Temišvara, a koji obuhvata izvođenje opera i opereta univerzalnog repertoara.

22.-26. oktobar – Pastel Urban – Umetnički kamp koji svake godine okuplja rumunske umetnike, koji ilustruju Temišvar u pastelnoj tehnici ističući njegovu arhitekturu i lokalni duh.

24.-26. oktobar – Festivalul Vinului – Festival vina, koji pored ogromne ponude rumunskih vina donosi i puno folklorne i rok muzike, ukusne hrane i puno zabave.
Oktobar – Zilele Culturii Spaniole – Manifestacija Španski kulturni dani obuhvata nekoliko tema – poeziju, prozu, ples, film, muziku i gastronomiju španske kulture, koja se svake godine u oktobru prezentuje stanovnicima i posetiocima Temišvara.

Novembar

8.-16. novembar – Festivalul de Teatru Eurothalia – pozorišne trupe iz Evrope donose savremenu scenu u Temišvar. Kroz brojne predstave predstavljaju put evropskog pozorišta decenijama unazad.

14.-16. novembar – Gala de Blues Jazz Kamo – najstariji bluz i džez festival u Temišvaru, koji ima veliku popularnost u mislima i srcima stanovnika ovog grada.

Novembar – Festivalul Filmului Francez – Festival francuskog filma donosi najbolje filmove francuskih producenata. Održava se sredinom novembra u Temišvaru, a filmovi se prikazuju uglavnom u Francuskom kulturnom centru.

Decembar

1.decembar – Ziua Nationala a Romanei – Dan državnosti Rumunije – proslavlja se dan ujedinjenja Transilvanije, Banata, Crisane i Maramuresa sa Rumunijom 1918. godine u Alba Juliji. Niz manifestacija povodom nacionalnog praznika se održava u Temišvaru.

15.-17. decembar – Zilele Muzicii Sacre – Festival svetovne muzike predstavlja crkvene horove pred Božićne i Novogodišnje praznike. Festival obuhvata nastupe horova, diskusije, predavanja i tribine religioznog repertoara.

31.decembar – Concertele Extraordinare de Anul Nou – Novogodišnji koncerti se održavaju na više lokacija u Temišvaru – Banatska Filharmonija, Nacionalna Opera, Uprava Temišvara, Trg Pobede. Uglavnom se organizovanjem koncerta na Trgu Pobede dočekuje Nova godina.


Temisvar.com > Dešavanja u gradu > Festivali i događaji u Temišvaru (jul-decembar)