Poseta Temišvaru

Festivali i događaji u Temišvaru (januar-jun)

Izuzimajući doček Nove godine na glavnim trgovima u Temišvaru, januar i februar su jedini meseci u godini kada se u Temišvaru ne održavaju redovni godišnji festivali i događaji. Razlog tome su loši vremenski uslovi, ali i to što je to period kada turisti gotovo i ne posećuju Temišvar. No i bez događaja u ovom periodu, Temišvar ima više nego dovoljno festivala i događaja tokom svake kalendarske godine.
Sledi lista redovnih godišnjih festivala i događaja u Temišvaru u periodu mart-jun:

Mart

1.mart – Sarbatoarea Mărtisorului – Praznik proslave proleća. Na ovaj dan se mali ukrasi obavijeni crveno-belom trakom daju ženama.

10.-14. mart – Festivalul Cinecultura – festival svetskog filma, koji svake godine privlači obožavaoce neameričkih ostvarenja sa svih meridijana.

26.-28. mart – Festivalul Filmului Francofon – Festival francuske kinematografije, koji donosi filmove iz različitih zemalja gde je francuski službeni jezik.

27.-30. mart – Bookfest – Sajam knjiga koji se organizuje svake godine i privlači čitaoce iz cele Rumunije. Karakterističan po veoma jeftinim knjigama u prodaji.

29. mart - Ora Pământului – Sat za Zemlju – dešavanje koje je deo simboličnog gašenja svetla u celom svetu na sat vremena, a ima za cilj podizanje svesti o tome koliko je važna ušteda energije da se ne bi narušila životna sredina.

April

4.-11. april - Cafékultour – Săptămâna Cafenelelor – Festival multikulturalnosti i savremene umetnosti, koji tokom sedam dana trajanja organizuje projekcije filmova, koncerte, promocije knjiga, pozorišne predstave i izložbe u kafićima, restoranima i drugim ugostiteljskim objektima u Temišvaru.

4. april – 16. maj - Festivalul Timişoara Muzicală – Festival koji dovodi poznate muzičare koji promovišu rumunsku muziku.

7 dana pre Uskrsa - Târgul De Primăvară – Prolećni sajam koji na Trgu Pobede dovodi ulične prodavce koji prodaju farbana jaja i druge predmete vezane za uskršnje praznike.

3D svetlosna projekcija na Trgu Ujedinjenja na jednom od festivala u Temišvaru

Maj

9. maj – Ziua Europei – Dan Evrope, koji slavi mir i ujedinjenje. Na ovaj dan se organizuju kulturna dešavanja koja u središte stavljaju važnost ujedinjenosti građana Evrope.

14.-18. maj i 10.-17. jun - Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti – Festival dramskih umetnosti i Rumunski dramski festival se održavaju već tri decenije i u poslednjim godinama teže da rumunska drama postane neodvojivi deo evropskog pozorišnog pokreta. U okviru festivala se održavaju brojne pozorišne predstave.

 

23.-31. maj - Teszt - Festival Euroregional De Teatru – Festival evroregionalnih pozorišta, koji organizuje Mađarsko pozorište u Temišvaru, a promoviše multikulturalnost i najnovije pozorišne predstave iz regiona.

29.-31. maj - Campionat European de Muzică de Fanfară – Prvo evropsko prvenstvo za trubačke orkestre. Koncerti trubačkih orkestara se održavaju u gotovo svim parkovima grada.

Jun

1.jun - Serbările Copiilor – Međunarodni dan dece koji se po tradiciji proslavlja različitim manifestacijama u Parku dece i Parku ruža u Temišvaru. Organizuju se lutkarske predstave, umetničke radionice i takmičenja za decu.

1.-25. jun – Interdesign – Festival dizajna u Temišvaru, koji promoviše dizajn kroz radionice i izložbe.

2.-27. jun - Bienala Internatională De Arta Miniaturala – Međunarodno bijenale umetnosti minijature je događaj koji promoviše umetnost minijature kroz različite forme – slikarstvo, grafike, dizajn, tekstil i keramika.

6.-8. jun – Acces Art – kulturni događaji, poput radionica, izložbi, literarnih aktivnosti, pozorišnih predstava, koncerata, i drugi umetnički performansi u ova dva dana popunjavaju ulicu Regimentul 5 Vânători.

13.-15. jun – Street Delivery – događaj koji zatvara nekoliko ulica u centru Temišvara za automobile i otvara ih za građane. Tokom ovog događaja održavaju se mnoge kulturne, društvene i građanske aktivnosti u zatvorenim ulicama.

19.-23. jun - Festivalul International de Teatru de Tineret de Limba Germana – Festival pozorišta na nemačkom jeziku.

21.6. - Fête de la Musique – Francuski kulturni događaj koji donosi rok, džez i tradicionalnu francusku muziku u Temišvar.

26.-29. jun – sTRAdART – događaj koji predstavlja nove forme umetničkog izražavanje u urbanim prostorima: interaktivni grad, novi stilovi u arhitekturi, novi urbani pejzaži i kulture. Postoji mogućnost da se vreme održavanja konkretnih festivala ili događaja pomeri u skladu sa odlukom organizatora.


Temisvar.com > Dešavanja u gradu > Festivali i događaji u Temišvaru (januar-jun)