Poseta Temišvaru

Dom Srpske Pravoslavne Zajednice Temišvar

Na Trgu Ujedinjenja se nalazi još jedna institucija značajna za srpsku manjinu u ovom gradu, a to je Dom Srpske Pravoslavne Zajednice u Temišvaru.

Dom Srpske Pravoslavne Zajednice ili jednostavno Dom Srpske Zajednice se nalazi u zgradi koja predstavlja jedinstveno arhitektonsko rešenje i koja na poseban način daje pečat trgu Ujedinjenja u Temišvaru. Zgrada je sagrađena između 1812. i 1828. godine (ne postoje pouzdani podaci, ali najverovatnije je da je 1821. godina u pitanju). Pouzdano se zna da je ova zgrada od početka pripadala Pravoslavnoj Zajednici, koju su tada činili Srbi i Rumuni, a kasnije, nakon razdvajanja ove dve pravoslavne zajednice, pripala je srpskoj zajednici. Već 1823. godine u njoj je radila pravoslavna škola, tako da je izvesno da je bar deo zgrade izgrađen do te godine.

 

Fasada zgrade je plave boje, a poseban detalj koji je čini jedinstvenoj su istalasani delovi krova sa specifičnim prozorima tipični za barokni stil gradnje. Ovakav krov pak nije bio od samog početka u obliku u kome je danas. Današnji dizajn je rad arhitekte Šerbana Sturza iz 1983. godine.

Dom Srpske Pravoslavne Crkve, Temišvar

Dom Srpske Pravoslavne Crkve na Trgu Ujedinjenja

Međutim, zgrada je većim delom urađena u klasicističkom stilu, koji je dominirao početkom XIX veka, a elementi baroka su osim na krovu prisutni i kod dorskih polustubova na ulazu i prozora u prizemlju.

Svakako Dom Srpske Pravoslavne Zajednice u Temišvaru je još jedna građevina koja krasi jedan od glavnih gradskih trgova Temišvara i predstavlja znamenitost grada i turističku atrakciju za sve posetioce.


Temisvar.com > Znamenitosti > Trg Ujedinjenja > Dom Srpske Pravoslavne Zajednice Temišvar