Poseta Temišvaru

Dešavanja u gradu

Nova godina u Temišvaru

Temišvar je zahvaljujući višegodišnjoj organizaciji dočeka Nove godine na glavnom gradskom trgu stekao i zvanje odlične destinacije za doček Nove godine. Tako je postao jedna od interesantnih destinacija za doček Nove godine i srpskim turistima. Nekoliko domaćih turističkih agencija organizuje doček Nove godine u ovom gradu, u kome je osim samog dočeka uključen i obilazak grada i poseta tržnom centru Julius Mol. Doček Nove godine se organizuje na glavnom gradskom trgu i obično uključuje odličan muzički program i spektakularan vatromet.  

Koncerti i žurke u Temišvaru

Kao univerzitetski centar zapadne Rumunije, Temišvar među svojim stanovništvom ima veliki broj studenata. Zbog toga je noćni život u ovom gradu vrlo dinamičan. U mnogim noćnim klubovima i diskotekama vikendom gostuju poznati regionalni ili evropski bendovi, DJ-evi i drugi muzički i zabavni sastavi. Gotovo da nema vikenda koji u Temišvaru prolazi bez velikih žurki na kojima vlada sjajna atmosfera.
Na gradskom trgu ili nekom od sportskih stadiona se organizuju koncerti regionalnih, evropskih, pa i svetskih zvezda muzičke industrije. Često se dešava da među gostima budu i estradne zvezde iz Srbije, kako zbog značajnog broja Srba u Temišvaru, tako i zbog popularnosti srpske estradne scene u ovom delu Rumunije.

 

Festivali, izložbe, predstave

Temišvar je domaćin velikog broja festivala pozorišnih svečanosti, filma, muzike i opere. Veliki broj godišnjih festivala i događaja u Temišvaru smo zbog obimnosti podelili u dve grupe:

Festivali i događaji u Temišvaru (januar - jun)

Festivali i događaji u Temišvaru (jul - decembar)

U temišvarskim galerijama i muzejima je veoma aktivan kulturni život grada. Postavke rumunskih slikara, vajara i drugih umetnika su jako česte, a vrlo su česte i postavke i izložbe regionalnih i evropskih umetnika.

Nacionalna opera Temišvar

Palata kulture, Temišvar

Photo by Wolfgang J. Kraus, Creative Commons

Osim u galerijama i muzejima, u festivalima, postavkama i izložbama učestvuju i druge kulturne institucije, poput pozorišta u Temišvaru, opere, gradske uprave, kulturni centri drugih naroda...
Temišvarska pozorišta osim svojih redovnih predstava, često predstavljaju i strane pozorišne predstave, među kojima i predstave srpskih pozorišta.
Zahvaljujući etničkoj šarenolikosti, u kulturnim institucijama grada su česte i etno izložbe na kojima se prikazuju nacionalna blaga etničkih grupa u Temišvaru, predstavljaj njihovi običaji, kultura i sl. U okviru ovih dešavanja se često održavaju i radionice na kojima se zainteresovanima prezentuje način izrade etničkih predmeta ili proces stvaranja umetničkih dela.


Temisvar.com > Dešavanja u gradu