Poseta Temišvaru

Cene u Temišvaru

Valuta i plaćanja

U Rumuniji je zvanična valuta plaćanja lej (RON). Sva plaćanja se vrše u lejima. Lej se deli na 100 bana. Papirne novčanice su u apoenima od 1, 5, 10, 50, 100, 200 i 500 leja, a kovanice u apoenima od 1, 5, 10 i 50 bana. Razmenu valute u leje možete vršiti u menjačnicama i bankama. Menjačnice se nalaze na svim prometnijim mestima u Temišvaru, u tržnim centrima, na bolje opremljenim benzinskim stanicama, dok su banke koncentrisane u centralnim gradskim ulicama Temišvara. Kurs leja je promenljiv, a približna vrednost jednog evra je četiri leja.

Rumunski lej

Novčanica od 100 leja

Cene smeštaja

Najniže cene prenoćišta u temišvarskim pansionima i hostelima su oko 15 evra. U hotelima prenoćište sa doručkom iznosi od 25 do 100 evra, zavisno od kategorizacije hotela, lokacije i sezone. Plaćanja u hotelima vršite u lejima, jer ukoliko plaćate u evrima, možete dosta izgubiti na nepovoljnom kursu koji hoteli obračunavaju.

Cene hrane

Najjeftinija hrana se može kupiti u marketima i restoranima brze hrane, dok je u klasičnim restoranima nešto skuplja. Cena sendviča u restoranu brze hrane, uključujući i restorane iz svetskih lanaca (Burger King, McDonald’s) se kreće od 4 do 6 leja (1 do 1,5 evra). Cena obroka u klasičnom restoranu sa fiksnim menijem je od 40 do 60 leja (10 do 15 evra), a za jela po vašem izboru od 60 do 120 leja (15 do 30 evra).

 

Cene pića

Cena sokova u flašicama od 0,5 litra u marketima je oko 2 bana (0,5 evra), a u bistroima i kafićima u centru grada od 5 do 8 leja (1,2 do 2 evra). Cena kafe u restoranima brze hrane ili kafićima se kreće oko 4 leja (1 evro).

Cene prevoza

Ako u Temišvar putujete sopstvenim vozilom, potrebno je da kupite vinjetu, koja za jednodnevni izlet ili vikend košta oko 10 leja (nešto više od 3 evra). Cena goriva je u nivou cena u Srbiji, često i nešto viša – dakle, oko 1,3 do 1,4 evra. Ukoliko u gradu parkirate u zonama, cena parkinga u Temišvaru je od 50 bana do 3 leja po satu, zavisno u kojoj zoni se parkirate.
Cena karte za javni gradski prevoz u Temišvaru je 2 leja za kartu koja obuhvata 3 vožnje autobusom, odnosno 1 lej za kartu u jednom pravcu bilo kojom vrstom prevoza.
Cene taksija se kreću od 10 do 20 leja, zavisno u koji deo grada se vozite, ali gde god išli, cena ne bi smela da pređe 20 leja.

Ostale cene

Osim cena osnovnih potrepština pri putovanju u Temišvar, svakako najinteresantnije su cene proizvoda u šoping molu Julius Mol. Iako to većini kupoholičara ne prija, ali činjenica je da se one bitnije ne razlikuju od cena u Srbiji i srpskim tržnim centrima. To ne znači da ukoliko naletite na sezonske rasprodaje, ne možete naći osetno jeftinije proizvode, ali to je više faktor sreće nego uobičajenih cena.
Temisvar.com > Cene u Temišvaru